RIZ GÁBOR,

Full text search

RIZ GÁBOR,
RIZ GÁBOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosításáról szóló T/5349. számú törvényjavaslatról beszélünk most. Ahogy a nemzeti energiastratégia is megfogalmazza, a gazdaság teljesítőképességének javításához, a társadalmi jólét biztosításához biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energia jelenléte elengedhetetlen.
Hazánk jövőjének egyik legnagyobb kihívása az energiával kapcsolatos kérdések megválaszolása, illetve a hazai energiabiztonság megteremtése. A magyar földgázforrások szerkezetében a földgázimport jelentős. Az import földgázforrások túlnyomó részben orosz eredetűek, az ausztriai Baumgartenből induló gázvezetéken érkező földgáz nagy része is hasonló módon kerül orosz forrásból hazánkba. A hazai termelés hozzávetőlegesen az éves fogyasztás 20 százalékát fedezi, így az import aránya magas, 80 százalék körüli értéket tesz ki. Magyarország teljes földgázfelhasználása 2013-ban 9 milliárd 443 millió köbméter volt, amiből a lakosság gázfogyasztása 3 milliárd 113 millió köbméter földgázt tett ki. A magyar energiatortában a földgázfogyasztás magas részaránya a jellemző, a szénhidrogének közel 40 százalékot képviselnek ebben az energiatortában. Ezért is kiemelten fontos, hogy a hazai földgázrendszer átlátható módon és mindenekelőtt hatékonyan tudjon működni.
Az egységes és átlátható gázpiac megteremtése elengedhetetlen a hazai vállalatok versenyképessége szempontjából. Ezért jelen javaslat célja egy olyan adatgyűjtő, adatfeldolgozó és az elosztórendszeri elszámolási feladatok ellátásában közreműködő rendszer létrehozása, amely átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi az elosztói elszámolások rendjét. A jelenlegi struktúrától eltérően, amelyben a földgázelosztó-rendszeri műszaki és forgalmi adatok kizárólag a földgázelosztók birtokában vannak, a törvénymódosítási javaslat lehetővé teszi a földgázelosztó rendszerhez kapcsolódó egységes adatkezelés kialakítását és működtetését a jövőben. Ez hozzájárul az elosztórendszer elszámolási mechanizmusának javításához, illetve a szabad kereskedőváltás rugalmas lebonyolításához is.
A jelenlegi szabályozási modellben alkalmazott földgázelosztó-rendszeri elszámolás nem nyújt továbbá megfelelő garanciát a diszkriminációmentes, átlátható piaci működés biztosításához. A piaci szereplők az elmúlt közel hat évben a hatósági fellépés ellenére sem tudtak megállapodni a korrekciós elszámolás feltételrendszerében. Ezért szükséges egy olyan rendszer kialakítása, amely biztosítja a gyors, korrekt, hatékony pénzügyi elszámolásokhoz szükséges információk begyűjtését, és lehetővé teszi azt is, hogy korrekt elszámolási adatok mentén valósuljon meg a keresztelszámolás, illetve keresztfinanszírozás. Így a rendszerfelhasználóknak kisebb kockázatot kell beárazniuk, így tovább csökkenthető a hazai energiaár is. Ez elsősorban az érintett fogyasztói szegmens részére jelent majd árelőnyt.
A javaslat lehetővé teszi az átlátható és versenyképes földgázpiac kialakulását, amely nemcsak a piaci szereplők, hanem végső soron a fogyasztók számára is jelentős előnyt biztosít. Ezért kérem, támogassák majd a javaslatot szavazatukkal. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit