Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Talán ez az első pillanat, amikor az úgynevezett uborkapániknak nevezett nemzetközi, a globális futószalagot érintő és Magyarországot is nagyon súlyosan érintő botrány első következtetéseit le lehet vonni.
Látható, hogy ez az eset önmagában korunk kórképét adja, azt illetően, hogy a globális láncolatoknak való kiszolgáltatottság hasonló bajok tömegét rejti magában a jövőre nézve is. Egyes kereskedelmi körök pedig ügyesen használják ki a felfokozott vásárlói félelmeket, amelynek következményeként a hazai, magyar zöldségtermesztők (Zaj. - Az elnök csenget.) forgalma már több mint tízmilliárd forinttal esett vissza, és a következőkben is, elmondhatjuk, több tíz milliárd forinttal fog visszaesni azokban az időszakokban, amikor az éves megélhetésüket és létalapjukat kellene biztosítani.
Látható az, hogy az Európában fogyasztóvédelmi hiányosságok és multinacionális kiszolgáltatottság miatt kirobbant botrány következtében az az orosz behozatali tilalom (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), amelynek értelmében Oroszország megtiltotta az európai zöldségek, gyümölcsök és egyéb cikkek behozatalát, arra bírta a nyugat-európai nagykereskedőket, ügyeskedőket, spekulánsokat, hogy nyugat-európai vagy tisztázatlan származású, kétes eredetű, kétes minőségű termékeiket Kelet-Közép-Európába, a térségünkbe, így Magyarországra is hozzák, itt próbáljanak meg megszabadulni attól a sok esetben élelmiszer-ipari szeméttől, ami Európa éléskamrájába nem szabadna hogy bekerüljön. Látható az, hogy az itteni dömpingáron kiszórt élelmiszer-ipari szemét felvételében a multinacionális központok egy része bizony partner volt, így fordulhatott elő az, hogy példának okáért a termőföldet talán soha nem látott 60 forintos paradicsom és más egyéb termékek ellepték a multinacionális központok piacait.
Látható az is, hogy a kormányzat is tisztában van a problémával, a mezőgazdasági bizottság ülésén ez nyíltan kiderült abból, hogy a szakértői tisztán látják, hogy mi a gond. Ezért adódik a kérdés, a legsürgősebb kérdésünk: mikor beszélget el a kormányzat vagy képviselője a multinacionális intézményekkel azt illetően, hogy mit lehet és mit nem lehet Magyarországon - meglebegtetve azt is, hogy kitakarítsuk őket a piacról, legalábbis azon képviselőiket, amelyek folytatólagosan nem tartják be az itteni szabályokat, és szó szerinti nemzetbiztonsági kockázatot rejtenek a tevékenységükben -, mikor egyeztetnek a Gazdasági Versenyhivatallal azt illetően, hogy végre lépjenek a tekintetben, hogy tárják fel a visszásságokat? Vizsgálódni nagyon egyszerűen lehet: ha egy áruféleség egy hónappal ezelőtt 400 forint volt, most pedig akciós, és érdekes módon 125 forint, akkor ott kell lecsapni, és oda kell menni.
Végül pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium maga is akcióba léphetne, vizsgálhatná az áruk vegyszertartalmát. A polcokon frissen megjelent külföldi termékek esetében jó esetben és jó eséllyel találhatna valamit, és rögtön tisztábbá lehetne tenni a magyar piacot. Ezt követően juthatnánk el a megoldásig: a magyar árukra és magyar termelőkre alapított saját piac újjáépítéséig.
Milyen tervekkel rendelkeznek ezt illetően? (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit