JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN önkormányzati minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Valamennyien emlékszünk arra, hogy ez év augusztus 15-én tragikus tűz keletkezett Miskolcon. Az egész országot megrázó, három halálos áldozatot követelt paneltűzről nagyon sok minden elhangzott, nagyon sok mindent lehetett olvasni, hallani. Az emberek keresték a választ az okokra, miért történt ez a tragédia.
Több kérdés hangzott el itt a parlamentben is, és néhányra írásbeli választ kellett adnunk az Önkormányzati Minisztériumból. Minden alkalommal azt tudtuk elmondani, azt tudtuk mondani, hogy meg kell várni a vizsgálatok lezárását. Nos, a vizsgálatok lezárultak, erről itt szeretnék röviden beszámolni.
2009. augusztus 15-én, 21 óra 20 perckor Miskolcon, a Középszer utca 20. szám alatti középmagas lakóépületben keletkezett tűzeset tűzvizsgálati eljárása befejeződött. A vizsgálatba bevont szakértők megállapították, hogy a tűz során a panelépület kivitelezési hiányosságainak szerepük volt a tűz terjedésében, tehát az eredeti építési kivitelezési hibáknak.
Az ÉMI Nonprofit Kft. megállapította, hogy a panelpályázatra benyújtott homlokzati rendszertől eltérő homlokzati hőszigetelő rendszer került beépítésre, és annak kivitelezése során is számos hibát követtek el, amelyek szerepet játszottak a tűz terjedésében.
A tűzvizsgálatba bevont szakértők megállapításai a következők. A statikus szakértő megállapítása szerint a legnagyobb tűzterhelés a konyhában és a mellette levő szobában volt, azonban azt nem tudta megállapítani, hogy a két helyiség közül hol alakult ki magasabb hőmérséklet. A villamos szakértő az elektronikus eredetű tűz keletkezését kizárta. Az építészmérnök szakértő megállapítása szerint a füst- és a tűzterjedést elsősorban az épületgépészeti aknák és gépészeti vezetékek tűzvédelmi szempontból rendkívül kedvezőtlen kialakítása idézte elő. Segítette a terjedést a zárt középfolyosó önálló hő- és füstelvezetésének hiánya, illetve a lépcsőházi hő- és füstelvezető rendszerek hiánya, a hőszigetelő homlokzati bevonatrendszer szakszerűtlen kivitelezése, a nyitott homlokzati nyílászárók, valamint loggiák kialakítása, és az a körülmény is, hogy abból a lakásból, ahol a tűz keletkezett, a menekülő lakó a bejárati ajtót nyitva hagyta.
Az ÉMI Nonprofit Kft. megállapította, hogy az épület homlokzati hőszigetelő rendszere nem azonos a ház közös képviselője által bemutatott bizonylatokban szereplő rendszerrel. A megvalósult hőszigetelő rendszer nem rendelkezett jóváhagyott műszaki specifikációval.
Tisztelt Ház! A tűzvizsgálat kapcsán megállapítható, hogy az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt pályázat megfelelő, mivel lehetőséget nyújt a panelépületekben tapasztalható hasonló problémák megelőzésére, tekintettel arra, hogy a panelprogramban szerepelnek az épületek tűzvédelmét javító elemek is. A panelépületek felújítása során a homlokzatok és a födémek hőszigetelési munkáinak végzésével kapcsolatban a vonatkozó tűzvédelmi követelményeket érvényre kell juttatni, kiemelten a megfelelő anyagminőségre, illetve homlokzati tűzterjedési követelményekre. A szellőzőrendszerek kialakításánál, korszerűsítésénél az aknák falainak megfelelővé tételét, lezárását, az aknák szintenkénti szakaszolását, tűzgátló csappantyúk beépítését, valamint - amennyiben műszakilag megoldható - a szellőzőcsatorna tisztítását is kötelezően el kell végezni.
A panelprogramban - és a klímabarát panelprogramban úgyszintén - rögzítésre került a tűzvédelmet érintő pályázati kritériumok hatósági normakontrollja is. A program lebonyolításában az illetékes önkormányzati tűzoltóság véleményének beszerzése szükséges. A bonyolításban közreműködik az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.
Tisztelt Ház! Összességében megállapítható, hogy a tűzvizsgálat nem tárt fel olyan körülményt, amely alkalmas lenne a panelprogram megkérdőjelezésére, sőt ezzel ellentétben a vizsgálat alátámasztotta a programban megfogalmazott, a tűzvédelmi problémák felszámolását jelentősen elősegítő munkák támogatásának szükségességét is.
Elnök Úr! Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit