DR. BRAUN MÁRTON

Full text search

DR. BRAUN MÁRTON
DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Derűs estét kívánok! - az ismert meteorológus szokott így elköszönni tőlünk. Mi is megérdemeljük, hogy a hosszú szakmai vita után derűs hangulatban fejezzük be a mai napot. Ahhoz, hogy ezt elérjük, nem kell más, mint hogy ismertessem egyik vármegyénk leiratát az önkormányzatok felé arról, hogy hogyan kell megünnepelnünk március 15-ét sajátos EU-hangulatban.
Tisztelt Kollégák! Megvallom az igazat, már ez a “sajátos EU-s hangulat” mint kifejezés sem a saját találmányom, és a továbbiakban is csak idéznék a fent említett körlevélből, kevés kommentárral.
Tehát a vármegye megnyugtat minket, mert a sajátos EU-s hangulat eléréséhez minden a rendelkezésünkre áll, úgymint a kültéri EU-zászló, egy CD, amelyen a Himnusz, a Szózat és az Örömóda hallható, és egy EU-emlékkönyv. Ezeket egyébként az országos polgármesteri EU-csúcson kaphattuk meg.
A tárgyi feltételek biztosítása után az egyéni akciók és gondolatok kiküszöbölése céljából, valamint azért, hogy megkönnyítsük a rendezvényszervezők dolgát, pontos leírását kapjuk az ünnepségnek, amelyet megrendeznünk kell. Mindenekelőtt meghatározásra került, hogy kik vesznek részt az ünnepségen, úgymint az önkormányzatok, a pártok, az egyházak, a helyi médiumok és civil szervezetek. Mindezek együtt kell hogy megjelenjenek.
Ezek után a következő gyönyörű képpel indul maga az ünnepség. A felvonásra kerülő magyar és EU-zászlót a jelen lévő egyházak képviselői megáldják, majd a Himnusz taktusai alatt a magyar zászló, az Örömóda alatt - amely egyébként az EU himnusza - pedig az EU-zászló kerül felhúzásra. Mindez a déli harangszót követően történne, így jelképezve a magyar hagyományok és az új történelmi távlatok egymásba olvadását.
Miután jelképeztük az egymásba olvadást, megkezdődhetnek a hagyományos március 15-ei ünnepség keretei. Azon polgármesterek számára, akik arra készültek, hogy az ünnepi beszédükben ismét kiszabadítsák Táncsics Mihályt börtönéből, vagy ismét kinyomtassák a 12 pontot, a leirat hasznos fogódzót ad a következőkben.
“A hagyományos március 15-ei ünnepség keretén belül a polgármester párhuzamot vonhatna az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eszméje és célkitűzései, illetve Magyarország uniós csatlakozása között. Az ünnepség végén a jelen lévő képviselők aláírnák az Európa-emlékkönyvet, mellyel hitet tesznek csatlakozási elkötelezettségükről a jelen- és utókor számára. Ezután az emlékkönyvet kiállítanák a település egyik központi helyén, ahol a lakosok csatlakozhatnak az aláíráshoz.”
Mielőtt azonban az egyszerű mezei lakosok megrohamoznák az emlékkönyvet, a bonyodalmak elkerülése végett jobb, ha meghatározzuk az aláírók szigorú sorrendjét. Ne aggódjunk, a leiratban erre is gondoltak: ezt az albumot mindenki aláírhatja, aki részese szeretne lenni az elmúlt és az eljövendő ezer év hagyatékának, lenyomatának; elsőnek a polgármester és a választott képviselők, véleményformáló személyek, tisztségviselők, majd mindazok, akik örök időkre be szeretnék írni nevüket a helység történetébe.
(19.40)
Miután ily módon örök időkre a lenyomat részeseivé váltunk, még nem értek véget szenvedéseink. Még lehet az EU-s hangulatot fokozni, és ennek legjobb eszköze az úgynevezett mozgó EU-pont. A mozgó EU-pont egy dekorált kisbusz, amely előre elkészített menetrend szerint közlekedne, és naponta két települést látogatna meg. A mozgó EU-pont személyzete, a program résztvevői egységes EU-öltözetben - dzseki, sapka s a többi - jelennek meg. A település kijelölt pontjára érkezve a buszon közlekedők harminc perc alatt felszerelnek egy négy és félszer két és fél méteres, hangosítással ellátott propagandasátrat. A hangosítóberendezés a figyelem felhívása mellett alkalmas előre elkészített propagandaszöveg közlésére, hangosítására.
A pontos idézettel fel szerettem volna hívni a figyelmet az akkurátus, katonás szervezésre: megjelennek az EU-s egyenruhások - maradt piros dzseki tavaly tavaszról -, szintidő alatt felállítják, és már harsog is az EU kifelé a - régen hallott kifejezés - propagandasátorból. Eddig teljesen hajaz a dolog a munkásmozgalom korábbi jeles ünnepeire, akár Pelikán elvtárs is rendezhette volna.
Mielőtt azonban próbálnánk messze elkerülni a propagandasátrat, most szólok, ne tegyük, mert ami most következik, az Miloš Forman vagy Jiří Menzel filmjeinek legjobb pillanatait idézi: a kisbusz ugyanis kondibiciklit is visz magával, amelyen minden helyszínen először a polgármester tesz meg egy kilométert, ezzel képletesen is hozzájárul hazánk EU-hoz való közeledéséhez.
Ismét önök győztek, tisztelt kormánypártok: a szobabiciklin izzadó polgármesterrel, aki szimbolizálja hazánk EU-hoz való közeledését, végső csapást mértek a polgári kormány Országimázs Központjára - az adófizetők pénzéből ezt tényleg nehéz lesz alulmúlni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit