JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Asszony! A választási ígéretének megfelelően 2002. szeptember 1-jétől a Medgyessy-kormány korábban soha nem látott mértékben megemelte a rendkívül alacsony közalkalmazotti béreket. Az évközi emelés miatt 2002-ben az önkormányzatok személyre szólóan kiszámított módon kapták meg a megemelt bérek fedezetét. A bérek emelésével, módjával az érintettek többsége elégedett volt, megvalósult a 100 ezer forintos diplomás-minimálbér, a korábbi aránytalanságokat döntően sikerült megszüntetni. Ez év január 1-jétől az önkormányzatok finanszírozási rendszerének megfelelően ezen bérnövekmények fedezete beépítésre került az állam által biztosított normatívákba, a támogatásokba (Nagy zaj. - Az elnök csenget.) és az átengedett adókba. A költségvetési vita során sokan kifogásolták ezt a módszert, veszélyben látták a kifizetéseket, egyesek százmilliárdos hiányt emlegettek, és azt, hogy nem fogják megkapni a pedagógusok, a szociális ágazatban és egyéb területen dolgozó közalkalmazottak a béremeléseket.
A költségvetési törvény parlamenti vitája során módosító indítvány benyújtására került sor, és a végszavazásnál elfogadásra is került többek között egy olyan indítvány, mely kiegészítő támogatást biztosít oda, ahol a 2003. évi önkormányzati bevételnövekmények nem nyújtanak fedezetet a közalkalmazotti bérek kifizetésére. Később sokan e kiegészítő keret nagyságát - mely 3 milliárd forint, de egy úgynevezett felülről nyitott előirányzat - kifogásolták, azt hangsúlyozva, hogy ennek több mint tízszeresére lesz szükség.
Tisztelt Miniszter Asszony! Kérdezem: megkapják-e az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak a megemelt bérüket? Működik-e e kiegészítő támogatási rendszer? Mik az eddigi tapasztalatok?
Várom válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit