DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN

Full text search

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN
DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Jó. Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt a határozat címével kezdeném. Az eredeti cím úgy szól, hogy a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról. Én a H/4629/13. számú módosító javaslatomban kezdeményeztem azt, hogy a címnek lényegében két fő eleme van, az egyik a bűnmegelőzés, a másik a bűnmegelőzésre vonatkozó cél, a stratégia. A stratégia szóra jeleztem, hogy az egy eléggé militáns, kissé elkopott, nem magyar eredetű szó, jó volna azt kiváltani arra, amit mögötte szeretnénk tudni.
Azt a javaslatot tettem, hogy legyen szó a bűnmegelőzés alapelveiről, cselekvési programjáról és feltételrendszeréről. Az alapelvek természetesen az anyagban benne vannak, a cselekvési program végeredményben készülőben van, a feltételrendszer meg megint csak egy fontos dolog, érdemes róla szólni. Az anyagban a mellékletben van egy utolsó fejezet röviden a pénzügyi vonatkozásokról, azonban azt gondolom, hogy ennek a fontosságát a címben is megjelölve azt fontossá kellene tenni, ezért a javaslatom az, hogy a cím legyen: a magyar bűnmegelőzés alapelvei, cselekvési programja és feltételrendszere.
Egy másik módosító indítványomban - ahol a határozat 2. pontjában az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy egyfelől készítse el a cselekvési programot, másfelől a későbbiekben mint törvényt terjessze a parlament elé az elkészült törvénytervezetet - azt javasoltam, hogy egyelőre vegyük el ezt a törvény-előterjesztési kötelezettséget, várjuk meg az EU-csatlakozás különböző következményeit. Ma még nem nagyon tudjuk bemérni, hogy a csatlakozással összefüggésben milyen változások lesznek. Ha azokat a tapasztalatokat később be tudjuk építeni, hozzáteszem azt is, hogy az előzetes bizottsági vitán is érződött, hogy maguk az előterjesztők sem zárkóznak el különösképpen attól, hogy itt és most ne legyen törvénytervezet, tehát azt gondolom, hogy egy kiérleltebb, a tapasztalatokat is tartalmazó törvénytervezet későbbiekben történő előterjesztése elégséges lenne. Ugyanakkor viszont, amikor elvesszük ezt a 2/b pontot, azt gondolom, sokkal fontosabb a 2/a, hogy ott sokkal nagyobb figyelemmel kísérjük a cselekvési programot, a jogszabályi, szervezeti megoldásokat, a végrehajtás felelőseit, felelősségét.
Úgy tűnik, az a javaslatom, amelyik arról szólna, hogy a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája és a cselekvési program végrehajtásáról az országgyűlési határozat életbelépését követő egy év elteltével, azt követően pedig évente tájékoztassa az Országgyűlést, tehát az a javaslatom, hogy évente legyen ilyen tájékoztatás, mintha szimpátiát élvezne az előterjesztőknél. Bízom benne, hogy az eredetileg két évről szóló határozati javaslat esetleg kicsit szigorúbb lehetne, és a szaporább tájékoztatás ennek az ügynek feltétlenül jót tenne.
Lehet, hogy nem tudok mindent elmondani. Szerintem a legsúlyosabb kérdés, amely a bűnmegelőzés kormányzaton belüli felelősségmegosztása tekintetében javasolta azt, hogy a szervezeti intézményrendszer a kancelláriához kerüljön. Itt már az általános vitára szeretnék csak visszautalni, akkor én ezt részletesen kifejtettem. Úgy gondolom, kétségtelenül a miniszterelnök szuverén joga, hogy eldöntse, hova tartozik, de bizonyos szempontokat az általános vitában már említettem, hogy szerintünk miért volna célszerű, ha ez a téma a kancelláriához kerülne.
Sajnos, letelt az öt percem, úgyhogy köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit