PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Évente közel 100 ezer gyermek születik hazánkban. A gyermekek optimális fejlődése szempontjából négy-hat hónapos kortól ajánlott a vegyes táplálás, amelynek egyik lehetséges módját a bébiételek jelentik. A kiváló minőségű gyermektáplálékok széles választéka, különböző ízesítése kapható. A gondot nem is ezek beszerzése, hanem a kiürült üvegek jelentik. Az üres bébiételes üvegeket ugyanis nem lehet visszaváltani. Ezekkel az üvegekkel, ha jól belegondolunk, több dolgot is lehet tenni. Vagy megfontolás nélkül, fittyet hányva a szelektív hulladékgyűjtés csekélyke lehetőségére kidobjuk, vagy kreativitásunkat latba vetve például tárolóedényeket csinálunk belőlük, esetleg zsákokban gyűjtve a pincében tároljuk.
Nézzük a számokat! Magyarországon féléves kortól általában egy gyermek napi két-három bébiételt fogyaszt el. Ha minden kisgyermek napi egy bébiételt eszik egy éven át, és évente 100 ezer gyermek születésével számolunk, akkor egy év alatt 365-ször 100 ezer, azaz 36,5 millió újrahasznosítható üres üveg keletkezik. Ha egy bébiételes üveg 6 centiméter vastag, akkor 36 millió bébiétel 219 millió centiméter, azaz körülbelül 2 millió méter, ami 2 ezer kilométer. Ekkora mennyiségű üveget háromszor sorba lehetne állítani Zalaegerszegtől Záhonyig. Nekem tizennégy éves fiú- és tizenhat éves lánygyermekem van. Amikor gyakorló apukaként bébiétellel etettem őket, az üvegeket még vissza lehetett váltani.
Tisztelt Miniszter Úr! Tudomásom szerint a környezetvédő szervezetek nyomására a tárca a közeljövőben kívánja az üvegvisszaváltással kapcsolatos környezetvédelmi előírásokat az európai uniós normáknak megfelelően újraszabályozni. Kérdésem az, hogy a szabályozási körbe be kívánják-e vonni a bébiételes üvegeket is, vagy azokat tovább kell a pincékben gyűjtögetni a gyakorló apukáknak és anyukáknak.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit