KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Választókörzetem egy kicsiny települése, a Baranya megyei Ózdfalu már hosszú idő óta szakmai levelezésben áll a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal. Legutóbbi, július 8-i keltezésű levelükben a tárca vezetőjétől kértek megoldáskeresést a sürgető, más önkormányzatoknál is megoldásra váró szakmai problémára.
Az önkormányzati gond mielőbbi megoldásának elősegítése céljából idézek a miniszter úrhoz küldött, ez idáig megválaszolatlan levélből:
“Önkormányzatunk több év óta szociális földprogramot működtet településünkön, melynek keretében állatot helyezünk ki a programban részt vevő családoknak, illetve földet mérünk ki részükre, s így növénytermesztésre adunk lehetőséget. Szociális földprogramunk alapját a magyar állam tulajdonában lévő Ózdfalu 060/1. helyrajzi szám alatt nyilvántartott 30,89 hektár területű, 429 aranykorona értékű termőföld képezi.
Önkormányzatunk e földterületre 1998-ban haszonbérleti szerződést kötött a privatizációért felelős tárca nélküli miniszter hivatalával. E szerződés 2000. december 31-ig volt érvényben. A szerződés lejártát követően arra törekedtünk, hogy újabb haszonbérleti szerződést köthessünk vagy az ingatlan tulajdonjogát megszerezzük. Erőfeszítéseink sajnos nem jártak sikerrel. Problémánkra sem a Magyar Nemzeti Földalap Kht., sem a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, sem az FVM Baranya Megyei Hivatala nem talált megoldást.
Tisztelettel kérjük a tisztelt miniszter urat, hogy ügyünk vitelében segítségünkre lenni szíveskedjék.” Eddig az idézet.
Ózdfalu önkormányzatának és polgármesterének ezen kéréséhez szeretnék én is társulni, fölajánlva a megoldáskeresésben való együttgondolkodást, mert annak ellenére, hogy a levélben említett szervezetek nem találtak megoldást, többféle megoldás létezik. Vegyük sorra ezeket!
Az is megoldást jelentene, ha ad absurdum az egyik állami tulajdonformából egy másik állami tulajdonformába, államiból önkormányzati tulajdonba kerülne az ingatlan, hiszen az ingatlan tulajdonjogcseréjére éppen a jelenlegi politikai vezetésű FVM dolgozott ki egy fokozatosan bővülő konstrukciót, a földet járadékért programot. Amennyiben ez a konstrukció valóban annyira korrekt jogügyletet jelent mindkét fél számára, akkor az önkormányzatok miért nem vásárolhatnak járadékot az FVM kezelésében lévő állami földtulajdonokból?
Vagy itt van egy másik lehetőség, a szociális földprogram. Az FVM a hátrányos helyzetű kisebbségek számára működtet egy szociális földprogramot. Ózdfalut, ahol ugyancsak hátrányos helyzetű kisebbségek élnek, miért ne lehetne bekapcsolni ebbe a földprogramba, a helyi önkormányzatot is bevonva a bérlőkijelölésbe?
De ne feledkezzünk meg a legkézenfekvőbb lehetőségről sem, a hosszú távú bérlettel történő tartós földhasználatba adásról. Csodálkozunk, hogy a Nemzeti Földalapnak ez a megoldás nem jut eszébe Ózdfalu önkormányzatával kapcsolatban, ugyanakkor külföldi bérlő esetében alkalmazza a magyar termőföld bérbeadását. Ezt a külföldieknek történő bérbeadást miniszter úr is megerősítette, amikor tavasszal írásbeli kérdést intéztem a miniszter úr felé: “Igaz-e, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a volt Szigetvári Állami Gazdaság földjeit angol bérlőknek adta?” A miniszter úr április 28-án kelt válaszában elismerte, hogy minisztersége idején, 2002. szeptember 19-én nem Magyarországon bejegyzett társaságok adásvétel jogcímén jelentős befolyást szereztek a földet bérlő kft.-ben.
Miniszter Úr! Az a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, amelyik Ózdfalu esetében nem talált megoldást a termőföld bérbeadására, ugyanaz a szervezet az immár angol tulajdonossal minden jogi teketória nélkül egy hosszú távú földbérletről szóló szerződést köthetett.
Tisztelt Miniszter Úr! Amint a példák is igazolják, nemhogy megoldás, hanem különféle megoldási lehetőségek kínálkoznak az ózdfaluiak miniszter úrhoz írt kérelmének teljesítésére. Ezek után most már csak a belföldiek iránt megnyilvánuló szándékon múlik minden.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit