DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Megpróbálom harmadik nekifutásból a még hátralévő fontos módosító javaslatokat ismertetni. Az egyik kérdés még, amit érinteni kívánok, a szavazás eredménye megállapításának a módja. Itt a 4146/21. és 23. számú módosító javaslatokat ajánlom tisztelt képviselőtársaim figyelmébe. A kormányjavaslat gyakorlatilag arra az elgondolásra épül vagy azt tartalmazza, hogy az országban az ismert 11 ezer szavazókör eredményeiből, valamint a külképviseleteken összeszámlálandó szavazatokból az Országos Választási Bizottság egységesen állapítsa meg a választás eredményét. Az a véleményünk, hogy ez így nem biztosít kellő áttekintést az Országos Választási Bizottságnak, ezért egy kétszintű eredménymegállapítást javaslunk.
Azt indítványozzuk, hogy a szavazatszámláló bizottságokat megyénként a területi választási bizottságok összegezzék, tételes bontásban jegyzőkönyvezve az egyes szavazókörök eredményét, és a 19 megye szerinti területi választási bizottsági jegyzőkönyvekben föltüntetett szavazási eredményt, plusz a külképviseletek szavazási eredményeit összegezve állapítsa meg az Országos Választási Bizottság a szavazás végeredményét.
Továbbá javasoljuk - ezt tartalmazza a 23. számú módosító javaslat -, hogy az Országos Választási Bizottságnak legyen módja az egyes szavazatszámláló bizottságok eredménymegállapítását szúrópróbaszerűen ellenőrizni, és ha olyan hibákat talál, amelyek a mandátumok kiosztására kihatással vannak, akkor akár az összes szavazat újraszámlálását elrendelni.
A másik kérdés a jogorvoslati jog kiszélesítésére irányul, a 4146/22. számú módosító javaslatom foglalkozik ezzel. Itt két tekintetben javaslunk jogorvoslati jogkiterjesztést. Az egyik, amikor az állampolgár, választópolgár kéri, hogy hadd szavazzon külképviseletnél, vagyis a helyi nyilvántartásból, választói névjegyzékből hadd kerüljön be a külképviseleti névjegyzékbe. Netáni visszaélések vagy tévedések elkerülése végett az erről szóló döntés ellen jogorvoslati jogot kívánunk biztosítani. Hasonlóképpen azzal az országos választási bizottsági döntéssel kapcsolatban is, amely az uniós polgárok külföldön történő nyilvántartásba vételével kapcsolatos, jogorvoslati jogot kívánunk biztosítani az érintettek számára.
Végül az utolsó témakör, amit e részletes vitában érinteni kívánok, a lakcím, lakóhely fogalmi körével kapcsolatos. Ugyanis tudni kell, hogy az uniós állampolgárok Magyarországon is szavazhatnak, pontosabban: az uniós állampolgárok szavazati joggal rendelkezhetnek a magyar európai uniós választáson is, ha magyarországi lakóhelyük van.
A törvény jelenlegi formájában azonban ezt az uniós állampolgár bemondására alapítja. Tehát most úgy néz ki a törvény rendezése, hogy valaki, aki nem Magyarországon él, kéri azt a lehetőséget, hogy ő az európai uniós választásokon a Magyarországon lebonyolítandó választások részeként szavazhasson, és ezt pusztán arra alapíthatja, hogy bejelenti, hogy Magyarországon lakóhelye van. Azonban a lakóhelyét a jelen rendelkezés szerint igazolni nem kell. Ez tehát egy olyan rés a törvényben, amely hogy így mondjam, illetéktelen és a szerintünk elfogadható jogalkotói szándékon kívül eső személyek szavazási lehetőségét nyitná meg, ami nyilvánvalóan tarthatatlan.
Javaslatunk kétirányú e kérdéskör tekintetében. Az egyik, hogy az uniós polgároknak legyen kötelező a szavazáskor igazolni azt, hogy valóban rendelkeznek magyarországi lakhellyel, lakóhellyel, elnézést, ez a helyes szakkifejezés, mégpedig a lakóhelyük szerint illetékes jegyző igazolásával. Másrészről pedig a javaslatunk arra irányul, hogy magát a lakóhely fogalmát is pontosítsuk, mert a törvény jelenlegi megoldása szerint kizárólag magyarországi belföldi viszonyokra nézve szabályozza a lakóhely fogalmát, és a tényleges lakással nem rendelkező személyeknek is megengedi a szavazati jogot. Ez uniós polgár szituációjában egy értelmezhetetlen helyzet, tehát az uniós polgár tekintetében a lakóhely fogalmát meggyőződésünk szerint máshogy kell értelmezni, mint ahogy az a jelen előterjesztésben van. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Ezek az elképzeléseink most csatlakozó módosító javaslat formájában kerültek a tisztelt Ház elé, kérem, hogy fontoljuk meg, és ezeket a javaslatokat is a tisztelt Ház fogadja el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit