DR. JÁRAI ZSIGMOND

Full text search

DR. JÁRAI ZSIGMOND
DR. JÁRAI ZSIGMOND pénzügyminiszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint azt ön is említette, 1997 októberében elsősorban a Távol-Keletről, Hongkongból átterjedően elindult egy gazdasági válság, amely először Indonéziára, aztán később Japánra és a távol-keleti országok után Oroszországra is átterjedt, és ennek a válságnak a különböző szelei érintették és érintik a magyar tőzsdét is.
A befektetők idegesek, elsősorban az amerikai, az angol és a nyugat-európai befektetési alapok, és kiábrándultak a fejlődő országok tőzsdéiből. Szeretnénk tudatosítani bennük, hogy Magyarország ebben az értelemben nem fejlődő ország, a magyar gazdaságot közvetlenül nem befolyásolja az orosz válság. Sajnos, ha az orosz vagy a távol-keleti válság világgazdasági válságot fog eredményezni, akkor ez befolyásolhatja a magyar gazdaságot is, de mivel Magyarország nem függ Oroszországtól és nem függ a távol-keleti országok gazdaságától, hanem elsősorban az Európai Unió és az OECD-országok gazdaságától függ, így nincs okunk azt feltételezni, hogy Magyarországon a tőzsdeválság bármilyen komolyabb gazdasági válságnak lenne a jele.
A jogszabály szerint a tőzsdét akkor lehet bezárni, ha a politikai, gazdasági és pénzügyi környezet nem teszi lehetővé, hogy a tőzsdei forgalom áttekinthető legyen, és így nem biztosítható a folyamatos és tisztességes tőzsdei forgalmazás. Ez a helyzet nem áll fenn, a tőzsdei forgalom változatlanul megy, kétségtelenül nagy zökkenőkkel, és a befektetők és brókerek nagyon nagy veszteségeket könyveltek el az elmúlt hetekben, de reméljük, hogy a válságnak vége lesz. Mivel belső gazdasági oka ennek a visszaesésnek nincs, így abban bízunk, hogy előbb-utóbb a befektetők is meg fogják érteni, hogy érdemes magyar vállalatokat vásárolni, a magyar befektetők is magyar részvényeket fognak majd venni, és véget ér a tőzsdei válság.
Tehát mivel belső gazdasági ok nincs, és a kereskedés tisztességesen folyik, így nincs jogunk és okunk bezárni az értéktőzsdét.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit