DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azok közé tartozom, akik jól emlékeznek arra, hogy a szociális párbeszéd hogyan indult meg 1990-ben. Magam is részese voltam az akkori Érdekegyeztető Tanács megalkotásának, alapszabálya megfogalmazásának.
Jól emlékszem, abban az időszakban a cél az volt, hogy azok a szervezett tényezők - tehát az állam és a gazdasági érdekképviseletek, munkáltatók és szakszervezetek -, amelyek, ha akarnak, nagyon sokat tudnak ártani egymásnak, a károkozás helyett párbeszédben, tárgyszerű, közös gondolkodásban inkább segítsék egymást, inkább segítsenek elkerülni a felesleges és értelmetlen konfliktusokat.
Tehát a szociális párbeszédnek, a tárgyszerű, értelmes, közös gondolkodásnak akkor is, most is hívei voltunk, akkor is, most is azt gondoltuk, hogy ez értelmes dolog, ezt csinálni kell.
Az is teljesen világos, hogy a kormányzati munka maga is egy folyamat, egy műhelymunka - ha úgy tetszik -, ahol az egyes elemek, a számok, amelyekről olyan sokat hallottunk, napról napra, hétről hétre változnak, sok különböző tényezőt, sok különböző törekvést, érdeket kell összhangba hozni, szinkronizálni egymással.
(9.10)
Az értelmes párbeszédnek van lehetősége és van intézménye, és akkor van indoka, amikor világos és egyértelmű, kikristályosodott szándékok, számok állnak a rendelkezésünkre. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)
Nagyon sajnálom, különösen azt, hogy Kiss Péter miniszter úr, aki maga is részese volt ennek a folyamatnak, és jól ismeri mind az érdekegyeztetés, mind a kormányzati felkészülés mechanizmusát, olyan hallomásokra, feltételezésekre, sejtésekre - mint az előbbi beszédében hallottuk - építi a maga reakcióit és a maga kifogásait, amelyek nyilvánvalóan nem a tárgyszerű, nem a célszerű párbeszéd igényét jelentik ebben a pillanatban. Meg kellene várni, amíg kijönnek a számok, meg kellene várni, míg összeáll ez a költségvetés (Moraj az ellenzéki pártok soraiban. - Csige József: Már be lehetett volna adni!), és nyilvánvaló, hogy a szociális párbeszéd a megfelelő időben tárgyszerűen és ésszerűen folytatódhat.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit