KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az adózás rendjéről szóló törvényjavaslat általános vitája hét napon keresztül folyt ebben a Házban - pontosabban az első és a hetedik napon.
Meghatározó eleme volt a vitának a tb-nek az APEH általi részleges bekebelezése. A vitában az érvelésem alátámasztására olyan adatokra volt szükségem, amelyeket a törvényjavaslat indokolása nem tartalmazott, de vélelmezhető volt, hogy ezek az adatok az érintett szervezeteknél, nevezetesen az APEH-nél és a társadalombiztosításnál fellelhetőek. A vita kezdetén kéréssel fordultam egyrészt Selmeczi Gabriella államtitkár kisasszonyhoz, valamint Simicska Lajos APEH-elnökhöz, kérve őket, tájékoztassanak arról, hogy az irányításuk alatt álló szervezeten belül a járulék-, illetve adóbeszedéssel hányan foglalkoznak, milyen a behajtással foglalkozó szervezeti egységek struktúrája megyénként és országosan, milyen járulék-, illetve adóbevétel várható a bevallások alapján 1998-ban, és a bevallott közterhek várhatóan milyen mértékben kerülnek beszedésre. Nagy meglepetésemre a vita úgy zárult le, hogy a kért adatok természetesen nem érkeztek meg.
A vita lezárása után három nappal levelet kaptam az APEH elnökétől; megjegyzem, a politikai államtitkár kisasszony további hét nappal később válaszolt. Az APEH elnöke a levelében a következőt írja: "Az adóztatással kapcsolatos adatokról részletes információkat egyébiránt csak a felügyeleti szervünk útján adhatunk. Kérem ezért a képviselő urat, hogy ilyen irányú igényét a Pénzügyminisztérium felé szíveskedjék jelezni."
Tisztelt Államtitkár Úr! Van egy hatályos kormányrendelet, amely értelmében a hivatal feladata a törvényhozás részére információk szolgáltatása. Sehol nem szerepel a rendeletben, hogy azt csak a PM engedélye birtokában teheti meg az APEH. De ha már engedély kell az ilyen információszerzéshez, talán kézenfekvő lett volna, ha ezt az APEH szerzi meg a Pénzügyminisztériumtól. Hab a tortán: tíz nap kellett ahhoz, hogy négy sort megfogalmazzon az országgyűlési képviselő felé az APEH elnöke.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem az államtitkár úrtól: milyen engedélyezési eljáráson keresztül juthat közérdekű adathoz az országgyűlési képviselő?
Várom válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit