DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Talán nem bántódik meg, ha úgy fogalmaznék, hogy picikét túlreagálta a történteket - teszem ezt több okból is.
Az első ok, hogy a képviselő úr a megkeresésére igenis mind a két esetben választ kapott, méghozzá határidőn belül: az APEH elnökétől azt a választ, hogy a járulék beszedésével az intézmény nem foglalkozik. Azért ezt a választ, mert ellentétben az interpellációban tett kijelentéssel, a képviselői megkeresés nem az adók, hanem a járulékok beszedésére vonatkozott abban az esetben is. Ez a válasz az ön megkeresésének kézhezvételétől számított harmadik napon belül ment el.
Selmeczi Gabriella államtitkár asszonytól, október 7-ei keltezéssel, a kézhezvételtől számított három munkanapon belül ugyancsak válasz ment a képviselő úrhoz: egyoldalas levél öt oldal melléklettel, amit hozzácsatoltak a levélhez. Ezen körülményekre figyelemmel november 5-én - akkor nyújtotta be a képviselő úr az interpellációt - interpellációt benyújtani és választ hiányolni, illetve a megadott válasznak csak a felét és nem is az érdemibb részét idézni, úgy gondolom, ez egy picit túlreagálása a történteknek.
A képviselő úr interpellációjának megértéséhez persze nem árt további körülményeket is figyelembe venni. Az ön által hivatkozott törvényjavaslatot ugyanis a kormány még szeptember közepén nyújtotta be a Házhoz, ehhez képest legalábbis nem barátságos eljárás az, hogy a képviselő úr október utolsó harmadában, kétnapos kvázi határidővel kért adatokat kormányzati szervektől, saját parlamenti felszólalásának előkészítése céljából.
Ami a konkrét ügy részleteinek megismertetését illeti: önmagában persze ez nem ad választ arra a képviselői kérdésre, hogy milyen úton juthat közérdekű adatokhoz az országgyűlési képviselő. Nos, természetesen szabályozott eljárás keretében, amit a képviselő úr - persze némi gyanakvással - nevezhet engedélyezési eljárásnak is. Ez azonban nem változtat azon az egyébként helyes alapálláson, hogy az arra jogosultak - és ez lehet a felügyeleti szerv is - döntése eredményeként, a döntésnek megfelelő tartalommal az arra jogosult szolgáltasson adatokat. Ez, szemben az ön sugallatával, nem jelenti azt, hogy a megkeresett intézmény ki akarna bújni az adatszolgáltatás kötelezettségei alól, csupán annyit jelent, hogy az előírásokat betartva jár el, ami, azt gondolom, feltétlenül üdvözlendő.
Fentiekre figyelemmel kérem a képviselő urat, fogadja el a válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit