POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN oktatási miniszter: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Képviselő Úr! Arra kérem, hogy üsse fel a jövő évi költségvetés tervezetét, és ott meg fogja találni 3,4 milliárd forint főösszeggel ezt a programot. 1,8 milliárd a bekötésre, üzemeltetésre, 900 millió a gépvásárlásra, 700 millió a tartalomfejlesztésre szánt összeg.
Kétségtelenül igaz, hogy vége a Sulinet-programnak, vége annak az extenzív technikai beszerzésnek, amely az előző kormányhoz kötődött. Nem kívánunk jelentős számban több gépet vásárolni, hálózatokat telepíteni. A fejlesztésnek ezt a szakaszát le akarjuk zárni. Az új szakasz - amit valóban új név, az Írisz-program képvisel - a tartalomfejlesztésre koncentrál, arra, hogy az így kiépített hálózat valóban használható is legyen valamire, azon túl, hogy bolyonganak a gyerekek az internet kívánatos, bármilyen tetszetős információdús világában, és valóban beépüljön a közoktatás mindennapjaiba ez az eszköz. Ne járjunk úgy az internet drága pénzen kiépített hálózatával, ahogyan egykor jártak az iskolatévé-hálózattal és az többi instrumentális fejlesztéssel a magyar közoktatásban. A táblák fölött még ma is ott porosodik a zöldre festett traverz, ami valaha tartotta a televíziókat, de a tévéknek már híre-hamva sincs, mert nem épült be a mindennapi közoktatási gyakorlatba, praxisba.
Ezt kell elkerülnünk ezzel a programmal, ezért költ a minisztérium tartalomfejlesztésre, multimédiás programokra, tananyagok internetes fejlesztésére, hogy ez valóban használatos legyen és ne csak szobadísz az iskolaigazgatók szobájában vagy pedig a tantermekben.
A számlát mi fizetjük ki. Félreértés ne essék, önök talán nem tudják, hogy az internet vagy a Sulinet-program pénzügyileg úgy alapoztatott meg, hogy annak hálózatát hitelben fejlesztették az előzőek, s azt most az üzemeltetésben ez a kormány állja és fizeti. Kezeskedem azért, hogy kifizessük ezt a számlát. De új fejlesztést, új hatalmas hálózatépítést nem tudunk vállalni, mert ezt a pénzt sokkal inkább a tartalommal való megtöltésre akarjuk költeni. Elsőként ezt valóban a középiskolákban fogjuk megtenni, mivel minden gyerek 18 éves koráig fog tanulni, és mindenki benő a középiskolába valamilyen módon. Ezért nem is célunk ezt a hálózatot, üvegszálas kábelt az általános iskolák körére kiterjeszteni. Nyugodjanak meg, minden általános iskolásból előbb vagy utóbb középiskolás lesz, és akkor megismerkedhet az internet varázslatos világával.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit