DR. HÁMORI JÓZSEF

Full text search

DR. HÁMORI JÓZSEF
DR. HÁMORI JÓZSEF, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is köszönöm a képviselő úr kérdését, mert mindig örömmel válaszolok azokra a felvetésekre, amelyek kiemelik egy-egy terület elhanyagoltságát, mint ez esetben is, melyek ráirányítják a figyelmet a kultúra azon területeire is, amelyek kevésbé látványos voltuk miatt háttérbe szorulnak a mindenkori slágertémák mellett. Ez ilyen.
Az 1963. évi IX. számú, a muzeális értékek védelméről szóló törvényrendelet alapján a Hungaroton hangarchívumát az MKM kezdeményezésére védetté, de nem közgyűjteménnyé nyilvánította először a Budapesti Történeti Múzeum '93-ban, majd '95-ben az Országos Széchényi Könyvtár is. Az Állami Vagyonügynökség '94 októberében elrendelte a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat végelszámolását. A végelszámoló a vállalati vagyon nagyobb részét '95-96 során értékesítette. Ennek során került a hangarchívum a Magyar Művészek Konzorciuma tulajdonába.
A fent hivatkozott 1963-as törvény 13. §-a ugyan valóban előírja, hogy a tulajdonjog átruházásához a védettséget felügyelő intézmény engedélye szükséges, azonban, ahogy azt a képviselő úr is jelezte, erről az Országos Széchényi Könyvtárat nem értesítették, miként a '97. évi adásvételről sem, amikor az archívum a Fotex tulajdonába ment át. Egyébként ezt az ÁPV Rt. bonyolította.
Az MKM, miután értesült a tulajdonosváltásról, kezdeményezte annak a vizsgálatnak a lefolytatását, amit az OSZK - tehát a Széchényi Könyvtár - szakemberei '98 májusában el is végeztek a hangarchívumban. Az MKM a vizsgálat kapcsán újólag rögzítette, hogy az archívum a nemzeti kulturális örökség része.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma jogilag, szakmailag természetesen - és a kérdésre válaszolva - minden segítséget megad intézményeinek a nemzeti kulturális örökség védelméhez. Ezt a jelen esetben elősegíti az, hogy az ÁPV Rt. birtokában aranyrészvény van, mellyel minden, az állam számára kedvezőtlennek ígérkező és a Hungaroton sorsát veszélyeztető döntés előtt vétót emelhet, továbbá a Magyar Művészek Konzorciuma is részvénybirtokos maradt, és ennek fejében továbbra is vállalta az eredeti, még az ÁPV Rt.-vel kötött szerződésben megfogalmazott feladatok folyamatos ellátását. Éppen ezért úgy vélem, hogy jogilag és szakmailag a tulajdonosváltás ellenére rendezettnek és megnyugtatónak tartható a hangarchívum sorsa.
Kérem képviselő úrtól válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit