DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek a képviselő úr abbéli értékelésével, hogy a komárom-monostori erőd egyedülálló hadtörténeti emlékünk, sőt, hozzátenném, hogy Közép-Európa, illetve Európa viszonylatában is kiemelkedően jelentős műemlék. Méretei, építészeti stílusa, szépsége a jelenlegi helyzetben is mély benyomást gyakorol a látogatóra. Ugyanakkor az utóbbi években megkezdődött helyreállítási munkák eredményei sem tudják ellensúlyozni a felrobbantott főbejárat, a felszedett padlózat, a hiányzó nyílászárók, a szétvert istállók látványát. Az erőd helyreállítását folytatni kell, értékeihez méltó hasznosítását meg kell oldani.
A helyszínen megismerve az elkészült felújítási, működési, pénzügyi terveket, a megyei és városi önkormányzat helyzetértékelését, az 1070/1998. (V. 22.) kormányhatározat végrehajtásának tapasztalatait, úgy értékelhetjük, hogy egy megoldatlan problémahalmazzal állunk szemben. Ahhoz, hogy a tervekben szereplő hadkultúraközpont megvalósuljon, átgondolt, gyors cselekvésre lenne szükség. Elsődleges cél az említett kormányhatározat aktualizálása.
A határozatban szereplő, az erőd jövőjéért felelős közhasznú társaság megalapítása 1998. június 30-áig nem történt meg. Az öt alapító, a Honvédelmi Minisztérium, a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium, a városi és a megyei önkormányzat közül kettőnek a feladatrendszere megváltozott. A Honvédelmi Minisztérium munkatársai jelenleg már együtt dolgoznak a kormányhatározat megvalósításán a kincstári vagyonért felelős Miniszterelnöki Hivatal és a műemlékvédelemért felelős Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának munkatársaival. Jelenlegi helyzetértékelésünk szerint a hadkultúraközpont (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) közhasznú társaság az 1998. év végére megalakulhat. Az erőd kezelői jogát a kht. 1999 első negyedévében átveheti, és a helyreállítás folytatódhat.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit