DR. SZABADI BÉLA

Full text search

DR. SZABADI BÉLA
DR. SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elektromos halászeszközt többnyire a halászattal foglalkozó szervezetek használják, főleg a folyóvizeken és a Balatonon.
E termelőeszköz hatékony, a nehéz fizikai munkát kiválthatja, egyes vízterületeken más eszköz nem is használható. A vizek halállománya azonban általában csökkent az elmúlt években, s főleg a folyókon szembenállás tapasztalható a halászati hasznosító, a termelő tevékenységet végző halász, gazdasági szervezet és a horgászok között. Az utóbbiak a csökkenő fogási lehetőségeket kifogásolják.
Az elektromos halászeszközt ugyanakkor nemcsak a halászok, hanem jogszerűtlenül az orvhalászok is használják, akik gátlástalanul rabolják a vizeket. Az elektromos halászeszköz használatát egyes környezetvédők és önkormányzatok is kifogásolják. Ellenérzésük hasonló tőről fakad, mint a horgászoké: az eszköz betiltásától a vizek elszegényedésének megakadályozását remélik. A teljes betiltás azonban nem megfelelő megoldás. Ez az eszköz olyan vízterületeken nélkülözhetetlen, ahol a körülmények miatt más halászeszköz nem használható; kiváló eszköz ez egyes nagyra nőtt ragadozók és nemkívánatos halfajok szelektálására. Nem véletlenül maguk a horgászszervezetek is használják állománymentésre vagy szelektálásra, például a Velencei-tavon és a Tisza-tavon.
A jelenlegi halászati jogi szabályozás az elektromos halászeszköz használata tekintetében megengedő jellegű; általános tiltást nem tartalmaz, csak időbeli és térbeli korlátozást. A jelenlegi szabályozás szigorítása indokolt.
A képviselő úr interpellációja már a megoldás felé mutat. Helyesen mutatott rá, hogy a váltóáramú halászgép sokkal károsabb hatású, ezért ennek a használata megtiltandó. Az egyenáramú gépek avatott kezekben hatékony termelőeszközök, de éppen hatékonyságuk miatt kell a használatukat korlátozni. Gyakori használatuk valóban okozhatja a vizek elszegényedését, illetve megzavarhatja a már elvermelt hal téli pihenését. Lehetőséget kell azonban teremteni a rendkívüli helyzetekben való használatára, melyre az elsőfokú halászati hatóság adhatna engedélyt. A megengedő jellegű szabályozást felváltaná a tiltó jellegű, amely alól néhány esetben felmentés adható. Továbbra is tilos lenne az eszköz használata a főhorgászidényben, április 30. és szeptember 30. között.
A képviselő úr interpellációját megköszönöm. Tudomásom szerint több képviselő közös indítványt nyújtott be, s javaslataik alapján, melyeket a tárca támogat, a törvény módosítására hamarosan sor kerülhet. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit