VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek azzal a felvetésével, hogy ilyen összegű hiánynál nyilvánvalóan vizsgálni kell a személyi felelősséget is. Érthetőnek tartom azt az indulatot is, hogy miközben ma itt például a Ház néhány milliós tételekről szavazott az 1999. évi költségvetés kapcsán vagy miközben polgármesterek néhány százezer forintos tételekről lesznek kénytelenek dönteni a következő esztendőre, azonközben a bank korábbi, volt vezetője egy bécsi kávéházból üzent a magyar polgároknak minden eddigi felelősségre vonás nélkül. Mégis azt kell mondanom, hogy felelősségre vonást csak akkor lehet kezdeményezni, ha az megalapozott, és minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályoknak.
A kormány november 19-i ülésén döntött arról, hogy a Postabank konszolidációját milyen mértékben és milyen lépésekkel kívánja megvalósítani. Ennek a lépéssorozatnak egy elemeként a kormány döntött arról is, hogy azokon a korábbi vizsgálatokon túl, amelyeket nemzetközi könyvvizsgálók végeztek a banknál, meg kívánja vizsgáltatni az Állami Számvevőszékkel, valamint a Kormányzati Ellenőrzési Irodával ennek a hiánynak a kialakulását. Ez a vizsgálat a Postabank jelenlegi anyagain túl kiterjed természetesen a Postabank korábbi menedzsmentjére is, sőt azt kell mondanom, hogy ki fog terjedni az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletre, a Pénzügyminisztériumra és az ÁPV Rt.-re is a Postabankkal kapcsolatos ügyekben.
Azt gondolom tehát, hogy ez a munka elindult, a kormányzat a maga részéről alaposan és körültekintően kíván eljárni. Azt hiszem, valóban csak akkor lehet ezt a felelősségre vonást megindítani, ha az jogilag minden tekintetben megalapozott, és az a fajta lépéssorozat, amelyet egy ilyen jogi lépés kezdetének lehet tekinteni, minden tekintetben kiállja majd a különböző intézmények próbáját.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit