DR. STUMPF ISTVÁN

Full text search

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdés arra irányult, hogyan alakul a jövőben az állam szerepe a sajtópiacon. Az általános válaszom rá az, ami a kormányprogramban benne volt: "A polgárok gondolkodására és életére gyakorolt rendkívüli befolyása miatt a kormány alapvetőnek tartja a médiafüggetlenség megőrzését, és intézkedéseivel a kommunikációs jogok kiegyensúlyozott rendszerének megteremtésére törekszik. A kormány az Országgyűlés elé új sajtótörvényt terjeszt, amelynek legfontosabb feladata, hogy megteremtse a szerkesztői függetlenség feltételeit, valamint megakadályozza a véleménymonopólium kialakulásához vezető tőkekoncentrációt."
Ami a kérdés második részét illeti: köztudott, hogy az állam, az ÁPV Rt., illetőleg a Postabank egy olyan sajtóportfoliót örökölt meg, amely rendkívül sokba került az államnak. Mi most, részben ezzel a kormányprogrammal összhangban - tehát hogy megteremtsük a véleménypluralizmus lehetőségét, másrészt megőrizzük az adófizető polgárok pénzét -, szeretnénk, ha ezt a sajtóportfoliót olyan áron és értéken lehetne privatizálni, amely nem egy leértékelt állapotban teszi piacképessé ezt az árut, hanem lehetővé teszi azt, hogy az megfelelő értéken értékesíthető legyen. Ezért a Magyar Fejlesztési Banknak ebben a folyamatban speciális szerepet szánunk.
Igen, tett ajánlatot a Magyar Hírlap megvásárlására a Magyar Fejlesztési Bank - az ajánlatra nemleges választ kapott. Viszont a kormánynak, illetőleg az ÁPV Rt.-nek az a szándéka, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a Postabank-portfolió értékesítésében és feljavításában fontos szerepet töltsön be, és ebben az értelemben akár az a pozitív diszkrimináció is érvényesülhessen, amely lehetővé teszi, hogy a véleménypluralitás megjelenjen Magyarországon is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit