VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön hozzászólásának pusztán arra a részére szeretnék reagálni, amely a mindenkori kormányzatot érinti.
Mi a kormányzat felelőssége részben a közszolgálati, részben pedig más elektronikus médiák működtetését illetően? Felelőssége az, hogy eleget tegyen a mindenkori alkotmányosság és törvényesség követelményének, azaz megfelelő tájékozódás után, megfelelő politikai konszenzus kialakításával terjessze be azokat a törvénymódosító javaslatokat a tisztelt Ház elé, amelyek jobbá tehetik a magyar média működését.
A kormány meg kíván felelni ennek a felelősségnek, meg kíván felelni ennek az elvárásnak, ezért is tette a miniszterelnök úr az elmúlt hetekben, hogy levélben fordult a kulturális és sajtóbizottsághoz, kérve azt, hogy minden érintettel, akit a kulturális bizottság szükségesnek tart, üljön le, tárgyalják végig, hogy a három éve hatályba lépett médiatörvény működéséből fakadó problémáknak milyen tapasztalatai vannak, ezeket a problémákat tárgyalják át, és ha szükségesnek tartják - márpedig minden elmondott, ott elhangzott vélemény alapján szükségesnek tartják -, akkor terjesszék be a tisztelt Ház elé a törvénymódosítási javaslatot.
Ugyanakkor van egy másik felelőssége is. A napokban volt egy médiakonferencia, illetve ma is van egy másik. Ugyanazt tudom elmondani a képviselő úrnak is, mint amit ott elmondtam, hogy úgy gondolom, hogy a kormányzat és az Országgyűlés felelőssége is az - s remélhetőleg ez ki is derül majd a költségvetési törvény elfogadásával -, hogy olyan kulturális javakat juttasson el a magyar polgárokhoz, a tévénézőkhöz, legyen az fiatal vagy idős, középkorú vagy bárki ebben az országban, hogy valóban megkaphassák azokat a nemzeti értékeket, elsősorban kulturális értékeket, amelyekhez egzisztenciális okoknál fogva, vagy más életmódbeli szokásoknál fogva nem jutnak vagy nem juthatnak hozzá.
Azt gondolom, ez a legfontosabb felelőssége az Országgyűlésnek és a kormányzatnak is. Ha az alkotmányosság betartásával, a törvények betartásával kíván működni, akkor ez a két lehetősége van: a törvényeket és a szabályokat az Országgyűlés jóváhagyásával, döntése alapján változtassa meg, de csakis ilyen módon, másrészt pedig segítse hozzájutni Magyarország polgárait ahhoz, amihez egyéb úton nem juthatnak hozzá: a kulturális javakhoz. Én úgy gondolom, hogy ennek meg kíván felelni a kormányzat, meg kíván felelni az Országgyűlés is, és reméljük, hogy ehhez a megfelelő támogatást itt a parlamentben is meg fogjuk kapni.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit