CSURKA ISTVÁN

Full text search

CSURKA ISTVÁN
CSURKA ISTVÁN (MIÉP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az 1956-os forradalmat évtizedekig csak ellenforradalomként volt szabad emlegetni. Nemzedékeket tanítottak így, ellentmondást nem tűrően. Mielőtt azonban Kádárék megerősödhettek a hazaárulásban, az NKVD és Szerov tábornok hathatós segítségével, volt a forradalomnak semlegesebb neve is: októberi sajnálatos események. Jómagam most az 1995. évi sajnálatos eseményekről, a velejéig ellenforradalmi Bokros-csomagról akarok beszélni, mert úgy vélem, ha hagyjuk, hogy sajnálatos, de szükséges eseményként beszivárogtassák a tudatunkba, akkor előbb-utóbb kiszorítják a fejekből ismét az igazságot, a tényeket.
(15.10)
Érthető és világos, hogy amíg a Bokros-csomag kiagyalói és bevezetői kormányon és hatalmon voltak, addig a Bokros-csomagot nem sajnálatos eseményként, hanem szükségszerű tettként, forradalmi lépésként ünnepeltették. Mindent elkövettek, hogy gyalázatos tettük így szivárogjon bele a köztudatba, mert ez számukra maga a felmentés. Most megbukván beérik a sajnálatos esemény fogalmával, várva az újabb alkalmat.
Sajnálatos módon a Magyar Nemzeti Bank elnöke segítséget nyújt nekik ebben. Abban a tájékoztatóban, amelyet az Országgyűlés részére az 1999. évi monetáris politika irányelveiről most az MNB Surányi György aláírásával közreadott, a következő megállapítás olvasható: "A hazai makrogazdasági folyamatokban valódi fordulatot hozott magával az 1995 tavaszán megkezdett stabilizáció, továbbá ugrásszerűen javította az ország és az állam egyensúlyi és adósságszolgálati mutatóit." Ez, tisztelt Ház, legenyhébben véve is alapos csúsztatás, de korántsem tekinthető véletlennek és szándék nélkülinek. Surányi György nem ennek a kormánynak dolgozik. Ennek a mondatnak az Országgyűlésnek szóló jelentésbe való becsempészésével igazolást akar adni a Nemzeti Bank elnöke az előző kormánynak a magyar gazdaságra, életre mért csapására.
A stabilizációnak mondott Bokros-csomag, amely nyilvánvalóan az IMF nyomására történt - tehát egy világszerte éppen napjainkban megbukott gazdaságirányítási és monetáris rendszer nevében -, annak az előzőleg évtizedek óta folytatott jövőfelélő, idegen célú, restriktív és egyben pazarló pénzügyi és gazdasági politikának, az eladósítással történő függetlenségelvesztés politikájának az egyenes következménye, folytatása és koronája volt, amely száz százalékban az MSZP-hez és jogelődjéhez, a Kádár-Aczél-rendszerhez fűzhető.
Ez a csomag szándékosan rogyasztotta meg az egész magyar gazdaságot, a hazai kisvállalkozásokat, önállóságukat, beleértve az önkormányzatokat is. Szándéka pedig az volt, hogy az elvonások esztelen mértékével földre küldjön mindent, ami még élt és mozgott, hogy minden a lehető legolcsóbban legyen kiárusítható a megbízóknak és a hazai pénzoligarchiának. Ez a csomag nyitotta meg az utat a külföldi tőke előtt, az energiaipar és a szolgáltatás eladása előtt, melynek a következményei ma is nyomják az egész társadalmat. Az igazság az, hogy a mostani magyar kormány ennek a gyors privatizációnak, azaz a Bokros-csomagnak a következményeit nyögi, az MNB elnöke pedig vissza akarja csempészni mindazt az Országgyűlés elé terjesztett jelentésével a köztudatba. A bukott kormány legrosszabb intézkedését dicséri a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és ezt a kormány, az Országgyűlés elfogadja?! Itt az idő, hogy tisztázzuk: a Bokros-csomag a lehető legrosszabb volt, ami csak történhetett, a Bokros-csomag maga a kádári ellenforradalom, a hazaárulás. Azt ajánljuk a kormánynak, ne áruljon egy gyékényen azokkal, akik lám, az ellenségei. Maradjon a Bokros-csomag az, ami volt: Horn, Suchman és Pető Iván ellenforradalma.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit