MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Az általános vitában felemlítettem, hogy mulasztásos alkotmánysértésben van mind a kormány, mind a parlament, hiszen a honvédelmi törvénynek a minősített állapotra vonatkozó részeit meg kellett volna alkotni, illetve újraalkotni, és ez nem történt meg - erre vonatkozóan nem kaptam választ. A másik kérdés, hogy ha az alkotmány módosítása nem történne meg, akkor a honvédelmi törvény előttünk fekvő módosító javaslatai is értelmüket vesztik, hiszen akkor sem a 40/B., sem a 40/C. § nem értelmezhető és nem lesz koherens.
A harmadik, amit már az előző alkotmánymódosításra vonatkozó részletes vitánál is előadtam: feltétlenül nagy előrelépést jelent a 259/A. §, amely a honvédelmet érintő legfontosabb fogalmakat tisztázta, tehát mind az alkalmazás, mind a felhasználás, mind az állomásozás, mind az államhatár átlépése esetén egzakt módon definiálja ezeket a fogalmakat. Azonban itt változatlanul hiányzik a legfontosabb, a békefenntartás értelmezése, illetve a jelenleg alakulóban levő béketámogatás, béketeremtés fogalmak tisztázása, és főleg elkülönítése, hogy ezt ne az Alkotmánybíróságnak kelljen egy adott vita esetében megtennie, hanem sokkal helyesebb, ha ezt a Ház, illetve a szakmai szféra teszi meg, és bármennyire nem könnyű ez a feladat, mégis rendkívül előremutató lenne, ha ez megtörténne.
Én magam nem kötöttem ehhez a módosítások elfogadását, de nagyon fontosnak találnám, hiszen a Bundestag vitáiból is kiderült, hogy ez a fogalmi zavar náluk is megvolt. Tehát ha ezt tisztázzuk, és definitív módon bekerül a honvédelmi törvénybe vagy más sarkalatos törvénybe, abban az esetben a viták nagy részét eliminálni lehet. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit