SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

SIMICSKÓ ISTVÁN
SIMICSKÓ ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nagyon érdekes, amikor hallom az ellenzéki pártok, az MSZP és az SZDSZ érveit, nyomatékosan leszögezik folyamatosan azt, hogy fontosnak tartják a NATO-csatlakozást, ugyanakkor komoly akadályokat görgetnek Magyarország NATO-csatlakozásának irányába, és nem támogatják a NATO-csatlakozás miatt szükséges alkotmánymódosítást. Azt mondják, és Szent-Iványi István is utalt erre, hogy nem feltétel a NATO-csatlakozáshoz megtenni azokat a lépéseket, amelyekről most tárgyalunk, tehát az alkotmány módosítását sem.
Csak pontosan az a helyzet, hogy működésképtelenné teszi Magyarországot, működésképtelen helyzetbe hozza a teljes jogú tagságból adódó kötelezettségek teljesítését. Utalnék itt ismételten arra a két cikkelyre, a washingtoni szerződés két cikkére, a 3. és 5. pontra, amely a kollektív védelmi képesség, védelmi tevékenység érdekében fontos és ellátásra kell hogy kerüljön. Nem véletlen egyébként, hogy rajtunk kívül nincs még egy olyan jelenlegi NATO-tagállam, ahol ilyen típusú szabályozás működik, amely most jelen pillanatban Magyarországon még igen.
Támogatják és elfogadják - mondják önök - a NATO-csatlakozás miatti alkotmánymódosítást abban az esetben, ha a kormány felállítja vizsgálóbizottságokat. Ezt már az előbb is elmondtam, hogy én elég paradoxnak tartom ezt az összekapcsolást, ezt az árukapcsolást, hiszen két teljesen különböző ügyről van szó - nem célszerű a szezont a fazonnal összekeverni. Azért is mondom ezt egyrészt, mert a mai ülés napirendjén nem ez a kérdés szerepel, hanem a NATO-csatlakozás miatt szükség alkotmánymódosítás és a honvédelmi törvény módosítása. Tehát nem vizsgálóbizottságokról van szó, nem személyi kérdésekről, hanem az alkotmány módosításáról! Tehát nem hasonló fajsúlyú ügyekről van szó ebben az esetben.
Még egyszer szeretnék utalni arra csak röviden, hogy a honvédelmi bizottság valamennyi tagja, tehát az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők is támogatták az alkotmány módosítását, amelyről most beszélünk és tárgyalunk, és nem kívántak akkor akadályokat gördíteni ez elé a NATO-csatlakozásunk érdekében.
Köszönöm szépen. (Csige József: Bizalom, bizalom! - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit