DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném figyelmeztetni a tisztelt Házat arra, hogy a magyar történelemben van olyan párhuzam, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A kiegyezést követő korszakban és időszakban az akkori honvédelmi törvény, az akkori fegyverkezéssel kapcsolatos törvény 4. cikkelye körül olyan vita alakult ki ebben a parlamentben, ahol végzetesen összecsapott az ellenzék és a kormányoldal, és ennek a következményeit, én úgy gondolom, le lehetett mérni 1914-ben a haderőnk felkészültségén. (Csige József: Történelem!) Nem túlzás, amit mondok, mert a történelem ezt igazolta, csak egyesek nem tanulnak semmiből! Addig énekelgették azt, hogy kerek ez a zsömle, ketté kéne vágni, amíg csak a morzsák maradtak. Nagyon jó lenne, ha egyszer s mindenkorra - s ezt mindkét oldalnak mondom! - túl lehetne lépni azokon a vitákon, amelyek egy-egy bizottság felállításán és a bizottsági vita körül folyik, amikor nemzeti alapvető érdekek is kockán forognak.
A Független Kisgazdapárt nem azért nem szavazta meg, vagy nem csak azért nem szavazta meg tegnap a bizottságok felállítását, mert komoly és alapos aggályai vannak az ott megjelölt elnökökkel kapcsolatban, hanem azért is, mert itt három bizottság felállításáról volt szó, és a harmadik bizottság tekintetében még nem volt konszenzus az elnökre vonatkozóan. Mi úgy gondoltuk, hogy a három bizottságot így terjesztették elő, így kell visszaterjeszteni, és a három bizottságot egyszerre kell felállítani. Konszenzusnak kell lenni abban a kérdésben is, hogy annak a bizottságnak ki legyen az elnöke.
Én nem gondolom, és ezt nagyon komolyan mondom, nem gondolom, hogy ettől lehetne függővé tenni azt - még egyszer mondom -, hogy alapvetően nemzeti érdekeket érintő kérdésekben megpróbáljunk kibújni egyfajta felelősség és kötelezettség alól.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az FKGP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit