DR. GÓGL ÁRPÁD

Full text search

DR. GÓGL ÁRPÁD
DR. GÓGL ÁRPÁD egészségügyi miniszter: Elnök Asszony! Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést. Alapvetően félreértés van; itt egy adminisztratív tevékenység finanszírozásáról van szó, amely elkülönül a tényleges pontértéktől, illetve a ki nem fizetett érték bekerül.
Két csoportra osztotta a képviselő úr a kérdését, egy akutra és egy krónikusra. Ez olyan orvosiasan is hangzik. Igaza van a képviselő úrnak, hogy a finanszírozásról szóló '95-ös kormányrendelet bevezetése nem volt zökkenőmentés. Az is igaz, hogy ezt az adatállományt szoftverhibák miatt javítani kellett. De az is tudott, hogy a kézzel írt jelentéseket is elfogadták, és ezt is tudták kezelni. Az zavaró elem volt - és több ilyen zavaró elem volt a rendszerben -, hogy részletezett jelentést kértek egy szűrővizsgálati tevékenységről és egy preventív tevékenységről. Akik a jelentéseket lemezen küldték, azokat befogadták, és a korrekciókat a hivatal elvégezte.
A rendelkezések és a finanszírozás eredeti célja tulajdonképpen az volt, hogy a preventív tevékenység felmérése, dokumentálhatósága és hosszú távú tervezése megalapozott legyen. A tárgyilagosság kedvéért el kell mondani, hogy kezdetben nagy ellenszenv kísérte ezt, mert az első negyedévben mindössze 97 ilyen jelentés futott be az OEP-hez; a második negyedévben viszont 7320, a harmadik negyedévben pedig már 118 ezer. Tehát valahol a kollégák azonosultak a céllal, és el is tudták végezni.
Az teljesen igaz, hogy a finanszírozási szabályok jelenleg nem teszik lehetővé azt, hogy nagy értékű állóeszközt vásároljon a kolléga. Ezt nem is nekik kell megtenniük, hanem úgy kell módosítani a központi rendszerünket, hogy az alapellátás számítógépeit biztosítsuk. Ilyen vonatkozásban a megnyugtató rendezés a terveink között szerepel.
A krónikussá válás kérdése, amit a képviselő úr fejtegetett, azt kell mondjam, hogy nem helytálló, mert a prevenciót szolgáló 120 milliós keretnek semmi köze nincs a pontokhoz. Az elvégzett vizsgálatok után járó visszafizetéseket havonta egy alkalommal betegenként teszik meg és a betegpontértékek a gyermek és felnőtt viszonylatban úgy történtek megállapításra, hogy nagyjából azonos teljesítményt azonos összeg fed.
Összegezve: azt gondolom, hogy a finanszírozási rendelet esedékes módosításával meg kell oldani, amit jogosan vetett fel a képviselő úr. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit