DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Mindenekelőtt elnézést kérek a késésért, nem számítottam arra, hogy kimarad azonnali kérdés, ezért nem voltam itt.
Képviselő úr kérdésére válaszolva, a nyugdíjemelésre vonatkozó elképzelések alkotmányosságát előzetesen több szempontból is vizsgáltuk. Elsősorban úgy, hogy nem ütköznek-e a hátrányos megkülönböztetés tilalmába a rendelkezés egyes részei; másodsorban: nem sértik-e a szociális jogbiztonsághoz való jogot; harmadsorban pedig: eleget tesznek-e a jogállamiság követelményének?
Az Alkotmánybíróság 26/1993-as határozatában kifejtette, hogy a nyugdíjak differenciált emelése nem sérti az alkotmány rendelkezéseit. Önmagában tehát nem alkotmányellenes az, hogy az állam az alacsonyabb összegű nyugdíjakat nagyobb mértékben emeli, mint a magasabb összegűeket. A diszkrimináció tilalmát illetően pedig nem áll fenn úgynevezett alkotmányos összefüggés az aktív keresők évi jövedelemnövekedése és a nyugdíjak emelkedése között. Az Alkotmánybíróság azt is megállapította, hogy a nyugdíjak nominális értékét az állam nem csökkentheti. Ha pedig a nyugdíjak reálértéke csökken, akkor az állam az alkotmány alapján úgy köteles a társadalombiztosítást ehhez a változáshoz igazítani, hogy az a nyugdíjasok ellátásához való jogot megfelelően teljesítse. Egy biztos, képviselő úr: nem csökken reálértéken egyetlenegy nyugdíj sem.
Az állam alkotmányos kötelezettségének önmagában eleget tesz, ha a társadalombiztosítási és szociális intézményi rendszert létrehozza, és azt úgy működteti, hogy az intézményi rendszer a megélhetéshez való jogosultságot biztosítani tudja. Az Alkotmánybíróság egy másik határozatában kifejtette, hogy a szolgáltatásokat és a hozzájuk fűződő várományokat nem lehet alkotmányosan megfelelő indok nélkül megváltoztatni. Az Alkotmánybíróság azt a következtetést is levonta, hogy a rövid és meghatározott idejű szolgáltatások - a várható bizalmi idő miatt - fokozott védelmet élveznek. Azonban a nyugdíj-szolgáltatások nem tekinthetők rövid idejű szolgáltatásoknak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit