DR. HÁMORI JÓZSEF

Full text search

DR. HÁMORI JÓZSEF
DR. HÁMORI JÓZSEF, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örömmel teszek eleget válaszadási kötelezettségemnek, hiszen képviselő úr kérdése a magyar kulturális örökség egyik értéke, az eredetileg 163 évvel ezelőtt épült ceglédi református templom megmentésére vonatkozik. A nemzeti kulturális örökség épített és tárgyi emlékeinek védelme, felújítása, gyarapítása kulturális politikánk sarkalatos pontja, melynek érdekében egységes irányítás alá került a hagyományos kulturális ágazatokon túl a műemléki és tárgyi örökség védelmével összefüggő valamennyi feladat, továbbá az egyházakkal kapcsolatos kormányzati kötelezettségek gondozása is.
Ami az elmúlt időszakot illeti: a Műemlék-felügyeleti Igazgatóságon fellelhető iratok tanúsága szerint a ceglédi református nagytemplom felújítása 1995 után valóban jelentősen csökkent, de teljesen nem állt le, hiszen 1995-ben a följárati portikusz - nyílt oszlopcsarnok - burkolását, 1996-ban a külső elektromos hálózat biztonságossá tételét végezték el, 1998-ban egyéb munkálatok folytak: lapos tető bádogozása, és így tovább.
A ceglédi református nagytemplom helyreállításához a korábbi években az Országos Műemlékvédelmi Hivatal így összesen majdnem 4 millió forinttal járult hozzá. Ez természetesen kevesebb a szükségesnél, s ezért is természetes, hogy az egyház a helyreállítás folytatását tervezi, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal pedig - lehetőségeihez mérten - ezt továbbra is támogatja anyagilag és szakmailag egyaránt. Ehhez komoly segítséget jelent, hogy jövőre az egyházi műemléki beruházásokra a központi költségvetés 1 milliárd 710 millió forintos keretet irányzott elő. Ismereteink szerint a Magyarországi Református Egyház 1999-re kiemelten előre rangsorolta a ceglédi nagytemplom rekonstrukciójának folytatását.
Ezen túl a kiemelt egyházi műemléképületek támogatására a nemzeti örökség program keretein belül is lehetőség nyílik. A rendelkezésre álló 3,1 milliárd forint pályázati keretek közötti szétosztásával célunk a maradandó kulturális értékek támogatása, megőrzése, ápolása.
Ezen túlmenően, harmadszor, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1999-ben 1,1 milliárd forint felett rendelkezik. Ennek felhasználása - a szakmai vizsgálatot és a jóváhagyást követően - olyan országos jelentőségű műemlékek rekonstrukciójára történik, melyek megóvása, megőrzése hosszú évek óta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felelőssége.
Tisztelt Képviselő Úr! Az elkezdett munkálatok folytatásához szükséges pénzügyi háttér biztosítására tehát a jövő esztendőben többféle pályázati lehetőség, forrás is nyílik. Ezek felkutatásához az Országos Műemlékvédelmi Hivatal segítséget, a pályázatok kedvező elbírálásához megalapozott szakmai véleményt ad. Éljenek a pályázatok adta lehetőségekkel! Véleményünk megegyezik abban, hogy a ceglédi református nagytemplom kulturális örökségünk része, melynek megóvása közérdek.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit