BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Mint tudjuk, itt egy költségvetés vitája folyik, nem árt, ha ezt észrevesszük. Arról van szó, hogy a társadalombiztosítási költségvetés keretében hány millió és hány milliárd forintot költsenek el a járulékbefizetők pénzéből.
(10.00)
Ez a vita tárgya, és mintha az elmúlt percekben ez figyelmen kívül maradt volna.
Amit önök a kezükben tartanak, ez az alkotmányügyi bizottság ajánlása, ahol az előterjesztő, vagyis a kormány javaslatára milliókkal módosították azt a költségvetést, ami az előző alkalommal a módosító indítványokról szóló szavazáskor mint javaslat előállt. Ezt az előterjesztést a kormány javaslatára vizsgálta felül az alkotmányügyi bizottság. És mint az is kiderült az előző ügyrendi jellegű hozzászólásokban, itt nem arról van szó, hogy bizonyos részletekben a megszavazott módosító javaslatok között állt elő ellentmondás - és ezt hívják koherenciazavarnak -, hanem arról van szó, hogy a módosító indítványokról történő szavazás után a kormánynak eszébe jutott, hogy a benyújtott előterjesztéshez képest valamit változtatni kíván.
Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy ha a kormány módosítani kíván a költségvetésen, akkor itt nem koherenciazavart kiküszöbölő módosító javaslatot kell tenni, hanem valódi módosító javaslatot kell tenni. Az ilyen típusú módosító javaslatokat pedig, ha költségvetésről van szó, akkor az Országgyűlés költségvetési bizottsága meg szokta vitatni költségvetési és nem pusztán formai szempontból.
Aki járt már valaha az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol záróvitát készítettek elő, az tudja, hogy az alkotmányügyi bizottság ülésén érdemi megvitatásra ritkán van mód, legfeljebb akkor, ha mondjuk, meghívnák oda az illetékes szakbizottságok tagjait, de erre még mód sem volt, olyan gyorsan történt ez a folyamat. Én például mint a költségvetési bizottság szabaddemokrata tagja, minderről ma reggel szereztem tudomást, és gondolom, a költségvetési bizottság többi tagja is ezt csak most tudta meg, és ezért módja sem volt áttekinteni, miről is szólnak itt az újra elosztott milliók.
Gondolom, hogy miután itt társadalombiztosítási költségvetésről van szó, legalább ennyire indokolt lett volna, hogy az egészségügyi bizottság tagjait tájékoztassák erről, esetleg, urambocsá!, az alkotmányügyi bizottság elnöke meghívja őket az alkotmányügyi bizottság ülésére - én nem hiszem, hogy a Házszabály ezt kizárná. Természetes, hiszen az előterjesztő a kormány, de a szakbizottságok nem tudják és én nem tudom, hogy az alkotmányügyi bizottság tagjai milyen költségvetési és egészségügyi szakismeretek birtokában döntöttek ennek a záróvitára benyújtott költségvetési javaslatnak a támogatásáról.
Én tisztában vagyok azzal és egyetértek az elnök úrral abban, hogy az alkotmányügyi bizottság elnökéé a felelősség ebben a kérdésben, és a Házszabályunk a záróvita esetében valóban az alkotmányügyi bizottság abszolút kompetenciáját irányozza elő.
A probléma tehát így néz ki, és azt gondolom, a problémát csak akkor lehetne megoldani, tisztelt Országgyűlés, tisztelt elnök úr, ha az előterjesztő legalább itt és most megindokolná ezeket a javaslatokat, mielőtt az Országgyűlés erről szavaz. Én tudom, hogy a kormánypárti képviselők itt a kormánypárti fegyelemmel ezt meg fogják szavazni, mégis indokoltnak tartanám, hogy beavassák...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit