HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Örülök, hogy a polgári kormány kereszténydemokrata tagjaként gondozója lehetnek ennek a törvényjavaslatnak. Köszönöm az ellenzéknek is, hogy a rutinszerű kritikákat leszámítva támogatja a javaslatot.
Néhány gondolatot az elhangzott módosításokról:
Annak ellenére, hogy családpolitikai elképzeléseink mögött elvi különbségek vannak, valóban sok területen találkozott a kormány és az ellenzék módosító javaslata. Először talán az alanyi jogosultságról néhány szót: a családpolitikát nem szabad szegénypolitikára szűkíteni, a felelős gyermekvállalás az egész nemzet jövőjét meghatározó kérdés, ezért minden gyermeket nevelő családot meg kell hogy illessen a társadalom által biztosított támogatás. Nem véletlen talán az sem, hogy a jövedelemtől függő családtámogatási rendszer fenntartása érdekében módosító javaslat nem érkezett.
Vitát váltott ki a családi pótlék összegének kérdése. Úgy érzem, hogy nem önmagához kell viszonyítani ezt a támogatást akkor, amikor más ellátások jelentős mértékű emelésére kerül sor, elsősorban a gyermekek utáni adókedvezményre gondolok.
Feltétlenül szólnunk kell egy másik támogatási elemről, az iskoláztatási támogatásról. Talán ez volt az a pontja a törvényjavaslatnak, ami a legnagyobb vitát váltotta ki. Engedjék meg, hogy a kormány szándékait még egyszer ismertetve, mindenkinek elfogadhatóvá tegyem ezt a javaslatot. Amikor azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek nem elhanyagolható százaléka nem végzi el az általános iskolát, akkor felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon a szülők, akik a gyermekek iskoláztatásáért felelősek, megtesznek-e mindent ennek érdekében. Felmerül az a kérdés, hogy akár munkanélküli szülők gyermekei esetében benne hagyhatjuk-e a gyermekeket ebben az állapotban, és szüleiket követve vajon a többgenerációs munkanélküliség megteremtéséhez hozzájárulhatunk-e. Vagy felmerül az a kérdés, hogy esetleg deviáns magatartású szülők gyermekei kövessék-e szüleik példáját, vagy tegyünk egy szelíd késztetést arra, hogy az egyetlen lehetőséget kihasználják, azt, hogy gyermekeiket iskolába járassák.
Mert azt hiszem, abban mindnyájan egyetértünk, hogy az ifjúság nevelése és tanítása az egyetlen eszköz, hogy abból a helyzetből kijussanak ezek a fiatalok, akik szüleik példáját látva vagy nehézségeit átélve talán a legnagyobb veszélynek vannak kitéve. Az a szándékunk, hogy kiemeljük ezeket a gyerekeket, megadjuk azt a lehetőséget, azt az egyetlen lehetőséget, amellyel életmódjukon változtatni tudnak. Ezt szeretnénk adni; nem a hatóság kezébe adjuk a gyermekeket és a szülőket, hanem egy olyan intézményrendszer kezelésére bízzuk, ahol pszichológusok, pedagógusok, szociális munkások segítik a családot abban, hogy kikerüljön abból a helyzetből, és gyermekei jövőjét biztosítsa. Ilyen értelemben, azt hiszem, kimondhatjuk, ez a változtatás a családi pótlék rendszerén előrelépést jelent és társadalompolitikai célkitűzéseinket is szolgálja.
Egy lényeges szakmai jellegű változásra fel kell hívnom még a figyelmet. Először fordul elő ugyanis, hogy a pénzbeli családtámogatási rendszer az önkormányzat gyámhatósága és a szakmai segítő szolgáltató rendszer - nevezetesen a gyermekjóléti szolgálat - a gyakorlatban együtt kell hogy működjön, és ez az együttműködés véleményünk szerint csak az ügy javát szolgálja.
A szavazásra bocsátandó törvényjavaslat reményeink szerint mind az érintett családok, mind a jogalkalmazók számára könnyebben kezelhető lesz. Egységes struktúrában, átlátható módon szabályozza az egyes ellátási formákat, pontosan megmondja, hogy mely ellátások járulnak hozzá a gyermekek neveléséhez, eltartásához és mely ellátási formák szolgálják a szülők megélhetését.
Értelemszerűen nem támogathatók azok a módosító javaslatok, amelyek a gyermekeket gondozó szülőnek a gyermekek számától függően többszörös ellátást javasolnak, vagy lehetővé tennék a gyermekgondozási támogatásoknak az egyéb rendszeres pénzellátások melletti folyósítását is. Szívesen támogatjuk azonban, és egyúttal megköszönjük mindazokat a javaslatokat, amelyek a hibák kiigazítására, a hiányosságok pótlására, a jogszabály tökéletesítésére irányulnak.
Ismeretes, hogy a kormány programjának végrehajtásában e törvényjavaslat elfogadásának kiemelt szerepe van. Hiszen ez az egyike azoknak a fontos intézkedéseknek, amelyek megalapozzák a családközpontú szociálpolitika megvalósítását. Ezért a szavazás megkezdésekor megköszönöm képviselőtársaimnak a téma iránt tanúsított megkülönböztetett érdeklődését, jó szándékú javaslataikat, és kérem a tisztelt Házat, fogadják el a kormány által is támogatott módosító indítványokat. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit