GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az 1991. évi költségvetésről szóló törvény 64., 65. és 66. §-a a lakásépítés, lakásvásárlás és egyéb építési munkák céljára 1998. december 31-e előtt felvett hitelek, illetve kölcsönök törlesztési és kamatfeltételeit lényegesen megváltoztatta. A korábbi kamat a többszörösére emelkedett.
Az állampolgárok korábban a törvényt megtámadták az Alkotmánybíróság előtt. Interpellációmban nem a törvény és a feltételek megváltozásának jogosságát akarom vitatni, hanem megoldást kérni és találni annak a több száz állampolgárnak a problémájára, akik önhibájukon kívül kerültek olyan szociális helyzetbe az elmúlt évek során, hogy nem tudnak eleget tenni a tőke- és a felemelt kamatfizetési követelményeknek.
Szeretném hangsúlyozni, hogy azokért emelek szót, akik kötelezettségeiket maguk akarják teljesíteni. Erre bizonyíték, hogy az elmúlt években is folyamatosan fizettek törlesztő részleteket, csak kisebb összeget, mint amit kellett volna. Külön ki szeretném emelni azt, hogy az egyéb kötelezettségekbe beleértem a közüzemi díjak fegyelmezett fizetését. Ezek a polgárok nem tagadták meg a fizetést, csak a megváltozott társadalmi, gazdasági, egészségügyi vagy családi állapotuk miatt nem tudnak az egyoldalúan módosított szerződésben elvárt mértékben teljesíteni.
A törvénymódosítás nem tartalmazott olyan lehetőséget, amely különösen indokolt esetben méltányosságot tenne lehetővé, ezért a pénzintézetek teljesen jogszerűen pert indítottak az adósok ellen.
A megoldás azért sürgős, mert a perek egy része másodfokon a befejezéshez közeledik. Ez árverést jelent sok esetben az adott ingatlan piaci értékének töredékét kitevő tartozásokért. Ebből az összefüggésből az is feltételezhető, hogy az ingatlanok a valós piaci árnál alacsonyabb áron kelnek el.
Meggyőződésem, hogy az árverezéseket követően a helyzet még tovább bonyolódik, mert ezeknek a családoknak továbbra is lakásra lesz szükségük, amely sem az önkormányzatoknál lakás formájában, sem pénzben nincs fedezettel biztosítva. Jó lenne elkerülni azt, hogy e családok hajléktalanná váljanak és a problémáik tovább növekedjenek.
Tisztelettel kérem a miniszter úr válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit