KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Először is elismeréssel adózom képviselő úrnak a feketegazdaság leküzdését illető eddigi tevékenységéért, és kétségtelen, hogy részben ennek a következménye az is, hogy a Központi Bűnüldözési Igazgatóság az ismert körülmények mellett létrejött. Rögtön hozzá kell tennem, hogy sem az ügyészség keretén belül, sem a Miniszterelnöki Hivatal keretén belül akár az alkotmány, akár a vonatkozó kétharmados törvények megváltoztatása nélkül ennek a szervezetnek a létrehozására nem volt lehetőség, ezért a leggyorsabb megoldás valóban a rendőrség szervezetén belüli létrehozás volt.
Kétségtelen, az azóta eltelt idő igazolta, hogy valóban van létjogosultsága annak, hogy egy kisebb, elkülönült, de egyébként jól felkészített és a feltételekkel rendelkező egység valóban eredményeket tud felmutatni ezen a területen. Ami az egyéb lehetséges változatokat illeti, azokra majd az igazságszolgáltatás egész rendszerének áttekintése kapcsán lehet esetleg visszatérni.
Ami a konkrétumokat illeti: '96. szeptember 1-jétől működik a Központi Bűnüldözési Igazgatóság, és rögtön hozzá kell tennem, hogy ezek a nagy horderejű gazdasági jellegű ügyek meglehetősen bonyolultak, ezért nagyon rövid idő alatt nem lehet a szervezet tevékenységéről átfogó képet adni. Mégis a megalakulása óta a Központi Bűnüldözési Igazgatóság mintegy 8000 ügyiratot dolgozott fel, 58 ügyben végez jelenleg nyomozást, 15 kiemelt gazdasági ügyben fejezte már be a nyomozást, és mintegy 100 különböző ügyben adott információt további nyomozó szervek részére.
Hogy néhány ügyet kiemeljek az ismertebb és részben már megoldott ügyek közül: egy Hollandiából ellopott eurocheck-szállítmány ügyében fejezte be sikeresen a nyomozást még mielőtt azokat beváltották volna - Magyarországon kísérelték meg egyébként. Az összérték 2 milliárd forint, amit ezzel sikerült megelőzni. A Központi Bűnüldözési Igazgatóság vizsgálta, illetve vizsgálja jelenleg is az úgynevezett ÁPV Rt.-ügyeket, a belterületi földekkel kapcsolatos ügyeket. Talán a képviselő urak erről már hallottak korábban. A halasztott vámfizetési kedvezményekkel kapcsolatos visszaélések miatt indult eljárás, a tettesek részben már börtönben vannak. Tíz milliárd forint az összértéke ennek az ügynek. Egy többszáz millió forintos bankkártya-hamisítási ügyet oldottak meg, ez is külföldről indult, és Magyarországon sikerült felderíteni. Zárjegy-hamisítás történt csalás céljából, több tízezer darab ilyen módon gyártott zárjegyet sikerült lefoglalni, illetve az elkövetők is megvannak. A Zemplényi-ügyben befejezte a nyomozást, vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek; illetve - hogy egy ügyet még kiemeljek, ez már folyamatban lévő ügy - az olajkereskedelemhez kapcsolódó bűnszervezetek tevékenységének felderítésében nyomoz jelenleg. Itt a kárérték körülbelül 30 milliárd forint.
Összességében azt lehet mondani az eddig eltelt rövid idő alapján is, hogy úgy tűnik, bevált a szervezet létrehozása. A kormány egyébként az eredeti elhatározása szerint június 30-a után tér vissza egy hosszabb időszak értékelésére, és én bízom benne, hogy a szervezet valóban eredményeket lesz majd képes felmutatni a feketegazdaság visszaszorítását illetően. Bár megjegyzem, hogy ha majd egy év múlva azt fogjuk olvasni a statisztikai jelentésekben, hogy az ismertté vált gazdasági bűncselekmények kapcsán elkövetett kárérték meghaladja a 100 milliárd forintot, akkor ebből képviselőtársaim is azt a helyes következtetést fogják majd levonni, hogy ez a nyomozás eredményességének a mutatója, és nem pedig annak, hogy ilyen rohamosan nő a gazdasági bűncselekmények száma Magyarországon. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit