DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Idő- és bérkereten belül maradva, tisztelt Ház, arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az egészségügyi intézmények kiadási struktúrájában vannak kemény és vannak puhább tételek. Sajnos, a bérek az elmúlt időszakban a puhább tételek közé tartoztak. Az energiaárakat előbb-utóbb ki kell fizetni, a gyógyszereket meg kell vásárolni. Itt is történtek lazulások, de a legtöbb lazulás végül is a nehéz helyzetbe került kórházakban a béremelések elhalasztásában történt. Ha megoldásokat keresünk, akkor a megoldásokban a különféle kiadások egyforma súlyát kellene biztosítani. Ez az egyik, amit mint elvi kijelentést szeretnék hozzátenni a vitához.
Azt hiszem, a végrehajtást konkrétumaiban nem lehet kétperces időkeretben kritizálni, legalábbis én nem vállalkozom rá, nehogy kifussak a lehetőségekből. De tágítani szeretném a problémát, nevezetesen azzal, hogy az egészségügyben nemcsak közalkalmazottak, hanem köztisztviselők is dolgoznak. Itt a béremelések rendszere a törvényben keményebb, mint a közalkalmazottak területén, hiszen törvény szabja meg azt, és csak egy 20 százalékos plusz-mínusz mozgást tesz lehetővé. Igaz, hogy a köztisztviselők sokkal kevesebben vannak az egészségügyben, de vannak, és éppen a járványügyi helyzet miatt fontos és jelentős munkát végeznek. Az ő esetükben a központi ellátás a béremeléshez szükséges pénznek mintegy 30 százalékát adja meg. A 70 százalékot ki kell gazdálkodni bevételnövelésből, valamint létszámcsökkentésből. Mind a kettő lehetetlen helyzetet eredményez.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit