DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony! Tisztelt Országgyűlés! Németh Zsolt képviselő úr egy belga hírügynökségi jelentésre való hivatkozással kezdte a felszólalását. Ez a hírügynökségi jelentés magukat meg nem nevező NATO-forrásokra hivatkozik, azóta sem tudni, hogy ki áll e mögött. Tudnunk kell, tisztelt képviselőtársaim, hogy a formális döntés júliusban Madridban fog megszületni - ameddig ez a formális döntés Madridban arról, hogy kit hívnak meg a NATO-ba tárgyalni, nem születik meg, addig minden spekuláció igaz lehet. Természetesen meg lehet őket vizsgálni; a variánsok száma végtelen, minden rendelkezésünkre álló adat szerint, minden rendelkezésünkre álló megbízható információ szerint Magyarországnak nincs oka aggódnia amiatt, hogy a júliusi döntés nem lesz pozitív Magyarországra nézve és Magyarországon nem fogják meghívni az első körben a tárgyalásra. Hibát kellene elkövetnünk - azt a politikát, amit a kormány eddig folytatott, meg kellene változtatni - ahhoz, hogy ez a nemkívánatos esemény bekövetkezzék - én nem hiszem, hogy erre sor kerül, ha a magyar kormány az eddig megkezdett politikáját folytatja, Magyarországnak ott lesz a helye a NATO-bővítés első körében.
Én egyetértek Németh Zsolt képviselőtársammal abban, hogy a szomszédokkal összhangban, velük együttműködve kell a NATO-tagságra törekedni, egyértelműen Romániával is ennek jegyében kötöttük meg az alapszerződést, máig is úgy gondolom, hogy helyesen, és jobb lenne, ha a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselője is megértené ennek a lépésnek a fontosságát.
Végül pedig egyetértek Németh Zsolt képviselőtársammal abban is, hogy a júliusi döntésig is igen sok, apró diplomáciai munkára van szükség annak érdekében, hogy helyzetünket javítsuk. Én magam úgy ítélem meg, hogy nemcsak a kormánynak, hanem minden képviselőnek van felelőssége ebből a szempontból. A magam részéről nem tekintem ilyen lépésnek azt, hogy amikor a külügyi bizottság fogadta az angol védelmi bizottság tagjait, Németh Zsolt képviselőtársam azt tartotta szükségesnek az angol képviselőkkel közölni, hogy Magyarországon a NATO-csatlakozással a posztkommunistáktól a radikálisokig mindenki egyetért. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Nem értem, hogy miért kellett mondjuk az angolokkal közölni azt, hogy ő mit gondol a parlament bal oldalán ülő képviselőtársaimról. Tehát kérem önöket is, önök is támogassák az egész országot a NATO-tagság elérésében. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit