DR. BÁLINT GYÖRGY

Full text search

DR. BÁLINT GYÖRGY
DR. BÁLINT GYÖRGY (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly jelentősen nagyobb területen termeltek a gazdák étkezési burgonyát, mint az előző években. A csapadékos időjárás kedvezett a burgonyának, így e két tényező együttes hatására a vártnál számottevően nagyobb termést sikerült betakarítani.
Köztudomású, hogy a burgonya egyike a legértékesebb és legolcsóbb tömegélelmiszereknek, ezért politikailag is fontos az, hogy jó minőségű és elérhető árú burgonya folyamatosan legyen a piacon. A most jelentkező túlkínálat feltehetően azzal a hatással fog járni, hogy az idén kevesebben és kisebb területen kívánnak burgonyát vetni, ami előrevetíti egy esetleges őszi burgonyahiány veszélyét. Ezért igen fontos kormányzati feladat volna a burgonyafelesleg intervenciós fölvásárlása, illetve exportpiacokon történő értékesítése.
A burgonyafelesleg egyébként nem rendkívüli jelenség, hiszen a termésátlag még a korszerű agrotechnikát alkalmazó gazdaságokban is évente számottevően ingadozik. A felesleget hosszú ideig a szeszgyártás, a keményítőgyártók és a burgonya feltakarmányozása útján vezették le. Ezek a lehetőségek az utóbbi évtizedekben sajnos felszámolódtak, a termésfelesleget tehát csak a fogyasztás fokozása vagy az export útján lehet csökkenteni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Foglalkozik-e a Pénzügyminisztérium a burgonyafelesleg intervenciós felvásárlásának kérdésével, és lát-e lehetőséget arra, hogy ennek a piacgazdasági műveletnek az alkalmazásával stabilizáljuk a társadalmilag is fontos burgonyatermelést?
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit