DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Elnök úr igen könnyű helyzetben van, amikor látható többséget kell megállapítania, mert könnyű szemrevételezni a képviselőket. Ennek ellenére úgy gondolom, van értelme a jelenlegi részletes vitában néhány esetben megkérni a kormányt, hogy mérlegelje korábbi álláspontját, és változtassa meg. Ez főleg azért van, mert számos esetben a különféle bizottságok ülésein a kormány ellentétes módon foglalt állást.
Ebből számomra az a következtetés vonható le, hogy a kormány álláspontja nem szilárd, egyelőre hajlékony, és befogadja azokat a javaslatokat, amelyek kormánypárti oldalról jönnek, és nagyon jók.
Én a 2. módosító javaslat mellett szeretnék érvelni, nagyon röviden. Hiszen Brúszel képviselőtársam nagyon pontosan elmondta, hogy mi az értelme módosító javaslatának, amelyet Csikai képviselőtársammal együtt nyújtott be. Remélem, egy ellenzéki támogatás nem rontja annak az esélyét, hogy a kormány támogassa ezt a javaslatot. Mert egészen más a különbség jogilag a nem vitatott és az elismert követelések között. Ha a kettőt együtt nem fogalmazzuk meg, akkor igenis a hitelezők egy részét kizárjuk az érvényesítés lehetőségéből.
Másrészt pedig egy nagyon egyszerű példát szeretnék mondani arra, hogy a pénzkövetelés miért szűkítő a vagyoni követeléssel szemben. Ha például államtitkár úr elviszi szervizbe kocsiját megjavítani, és nem adják ki a gépkocsit, akkor pert indít a szerviz ellen. A bíróság kötelezi a szervizt a gépkocsi kiadására, csak közben a gépkocsi már sehol nincs, a szerviz ellen felszámolási eljárást indítanak. Államtitkár úrnak van egy végrehajtható, bírósági határozaton alapuló nem pénzkövetelése - ingó kiadására irányul. Nem tud részt venni ebben az eljárásban; szerényen mondva, a másfél millió forint értékű gépkocsija nyomát bottal ütheti, mármint az ellenértékét.
Tehát a jelenlegi törvényi megfogalmazásban - és ez államtitkár úr érdeke is - módosítani kellene a pénzkövetelést vagyoni követelésre. Ezzel jogilag elfogadható módon szabályoznánk ezt a kérdést. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit