DR. TOKAJI FERENC

Full text search

DR. TOKAJI FERENC
DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Amikor a kérdést megírtam, illetve fel kívántam tenni, abban bíztam, hogy az 1997. évi költségvetés előtt már sikerül elmondani. Annak ellenére, hogy nem sikerült, nem vagyok egyáltalán csalódott, hiszen a téma örökzöld.
Közismert: az idegenforgalom, illetve annak árbevétele a magyar gazdaság egyik húzó ágazata, nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is fontos tényező. Elég csak kiemelni, hogy milyen meghatározó szerepe van az ország megítélése szempontjából.
A gyógyturizmus az idegenforgalmon belül elismert, de sajnos mégsem kellően támogatott meghatározó ágazat. A gyógyturizmus elsősorban gyógyfürdőkre, az ehhez tartozó szállodákra, kereskedelmi szolgáltató helyekre épül. Előnye az egész éves folyamatos működtetés és bevételszerzés. Sajnálatos azonban, hogy a gyógyturizmus különösen vidéken, egyes régiókban, elmaradott térségekben nem fejlődik, sőt visszaesik. Ennek okai többek között a korábbi, nem megfelelő szintű, Magyarországot bemutató reklámnak is betudható. Egy ilyen példa:
Az elmúlt évben az idegenforgalmi nyílt napon, amely a Parlamentben volt és úttörő szerepet vállalt, az alföldi gyógyfürdők zöme nem került bemutatásra. A gyógyfürdők és szállodák évek óta, kevés kivételtől eltekintve nem vagy alig fejlődnek. Sok esetben még a felújításra sincs elég anyagi erő, holott annak biztosítása hosszú távú bevételi forrást jelent, nem beszélve arról, hogy munkahelyteremtéssel bír. Természetesen van ezen a téren egy kiemelt szállodalánc is, mint a Danubius, az egy kifejezett pozitív példa, de az nem Magyarország egésze.
Megítélésem szerint ezen állapot feloldása akkor lenne eredményes, ha a szaktárca, összefogva a Népjóléti Minisztériummal, a társadalombiztosítással, továbbá a helyi önkormányzatokkal és a vállalkozókkal, kidolgozna egy olyan stratégiai tervet, amely átfogná ezt a területet és megnyugtatóan rendezné a problémákat. Én felvetettem, és talán most is aktuális ez a téma, hogy szerencsés lenne az összetettsége miatt e területen akár egy miniszteri biztos kinevezése is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Természetesen ez egyéni meglátás kérdése. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az időkeret leteltét.)
Ennek alapján kérdezem a szaktárcát és várom a válaszukat - máris mondom -: milyen tervek és intézkedések várhatók a közeljövőben a gyógyturizmus fejlesztése érdekében? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit