DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Bevallom őszintén, meglepett a kérdése abból a szempontból, hogy engem tart azért felelősnek, hogy az egész társadalombiztosítási rendszer, amely a világon mindenütt borzasztó dilemmákkal küzd, Magyarországon is nagyon nehezen tud egyik oldalon limitált bevételekből egyre nagyobb igényű szolgáltatásokat kielégíteni. Ez egyébként - még egyszer mondom - nem csupán magyar sajátosság.
Azért hadd mondjam önnek el, hogy itt egy nagyon skizofrén helyzettel nézünk szembe, politikusok is meg állampolgárok is, mert akkor, amikor járulékot meg adót kell fizetni, tisztelt képviselő úr, akkor hihetetlenül fel vagyunk háborodva a közterhek magas szintje miatt. A másik oldalon, ha egyszer megpróbálunk egy picit visszább menni, akkor nehezen vesszük tudomásul, hogy ez bizony szolgáltatásszűküléssel is kell hogy együtt járjon, mert valami olyan csodát a világon sehol nem tudtak tenni, hogy ez a kettő együtt, mármint a bevételek visszafogása és emellett a kiadások növekedése megvalósuljon. Az más kérdés, hogy technikákat lehet még jobban alkalmazni. Én nem állítom azt, hogy a kormány feltalálta ezen a területen a spanyolviaszt.
Egyébként hadd mondjam, hogy az egyensúlytalanság döntően mindig nem valami hedonista túlköltekezéssel van kapcsolatban a társadalombiztosítási oldalon, hanem alapvetően a bevételi oldalon az elmaradással. És nem véletlen az, hogy itt a járulékalap-szélesítésre, az egészségügyi hozzájárulás bevezetésére, igen, egy szolidaritási rendszerben egy szolidaritási adó jellegű hozzájárulás bevezetésére sor kellett hogy kerüljön.
Az egy másik kérdés, hogy bizony indokolt lenne a gyógyszer-területen is a pazarlás megszüntetése.
Lejárt a két percem, majd még folytatom. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit