DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Most a Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról szóló 1994. évi XLIII. törvény mellékleteinek módosítását tartalmazó törvényjavaslat előadói beszédére kerül sor.
A főváros közigazgatási területének és kerületi beosztásának szabályozására 1949-ben és 1994-ben került sor. Az 1994. évi XLIII. törvény 1. számú melléklete rögzítette a kerületek határait, a 2. számú melléklet pedig a XX. kerület és a belőle kiváló XXIII. kerület határait. A törvény előkészítése a kerületek számának növekedéséből adódó változásra, az új XXIII. kerület határainak megállapítására koncentrálódott. Ezért nem történt meg a többi kerület határának részletes és átfogó felülvizsgálata.
A kerületi jegyzők az előterjesztést megkapták, de általában nagyvonalúan nézték meg. A törvény elfogadását követően a XVII. és XVIII. kerületi önkormányzatok felvetései alapján derült fény arra, hogy nem tisztázott a Ferihegyi repülőtér jelentős részének kerületi hovatartozása. Az 1994. évi XLIII. törvény 1. számú melléklete az 1949. évi szabályozás szövegezését átvéve a repülőtér területét a XVII. kerülethez tartozóként említette meg.
Ez a szabályozás azonban figyelmen kívül hagyott egy, a területre vonatkozó korábbi állami döntést. A Népköztársaság Elnöki Tanácsa, mely a döntés meghozatalához szükséges hatáskörrel rendelkezett, 17/1968. számú határozatában mintegy 1417 katasztrális hold nagyságú területet a XVII. kerülettől a XVIII. kerülethez csatolt át. E határozatot 1994-ben már nem tartalmazták a hatályos jogszabályi gyűjtemények, így az 1994. évi szabályozás előkészítésénél figyelmen kívül maradtak. A szabályozás továbbá nem építette be a repülőtér bővítésének következményeit sem.
A Belügyminisztérium a két érintett - a XVII. és XVIII. kerület - között többször kezdeményezett egyeztetést. Javasolta, hogy a két kerület állapodjék meg kölcsönösen elfogadható határvonalban. A kerületi képviselőtestületek azonban nem jutottak megállapodásra. A mellékletben foglaltakat viszont az említett okok miatt módosítani kell. A javaslat ezt tartalmazza.
(18.30)
Mivel az 1994. évi módosítást nem előzte meg átfogó felülvizsgálat, ezt a módosítás előkészítéseként el kellett végezni. A felülvizsgálat során egyértelművé vált, hogy több más kerület egyes határszakaszainak megállapítása is ellentmondásos. Ennek oka, hogy az 1949. évi és az 1994. évi szabályozás közötti időszakban különböző államigazgatási szervek is módosították a kerületi határok egyes szakaszait. E szervek esetenként hatáskör hiányában jártak el, azonban a változásokat az ingatlan-nyilvántartáson átvezették.
A tervezett módosítás elve, hogy a kerületek határai törvényi leírásának az ingatlan-nyilvántartáson kell alapulnia, azzal összhangban kell lennie. Az érintett kerületek közötti határvonal pontos megállapítása érdekében részletes felülvizsgálatra került sor, amelyben a Fővárosi Földhivatal, továbbá a kerületi önkormányzatok szakértői is részt vettek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Figyelemmel az 1998. évi országgyűlési képviselő-választásra, fontos érdek fűződik a Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról szóló 1994. évi XLIII. törvény mellékleteinek módosítását tartalmazó törvényjavaslat 1997. december 31-i hatálybalépéséhez. A törvényjavaslat-tervezet a főváros és a kerületek közigazgatási határának megállapításával alapul szolgál a választókerületek kialakításához.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bízom abban, hogy elősegítik a Budapest főváros közigazgatási területéről és kerületi beosztásáról szóló 1994. évi XLIII. törvény mellékleteinek módosítását, a kerületek határainak új leírását.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit