DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti bizottsága elmúlt ülésén megtárgyalta az 1994. évi XLIII. törvényhez benyújtott módosító javaslatot, és azt 17 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta.
A bizottsági vitában elhangzott, hogy a törvényjavaslat egy hibát javít ki, e hiba kijavítása szolgálja az 1994. évi XLIII. törvény kijavítását. Ez a törvény akkor született, amikor egy népszavazást követően a XX. kerület két részre vált, Pestszenterzsébetre és Soroksárra. Ekkor vált szükségessé a szabályozás, és a változásokat követően a minisztertanácsi rendeletet immár egy törvény váltotta fel, hisz törvényerejű szabályozásra volt szükség.
A törvény normaszövege úgy szól, hogy a kerületi határokat a törvény hatálybalépésekor érvényes közigazgatási határok szerint kell megállapítani, ugyanakkor ennek a törvénynek a melléklete úgy rendelkezik, hogy az 1949-es állapotot veszi figyelembe; és ezek ellentmondásban vannak egymással. Itt van egy kiemelt kérdés, a Ferihegyi repülőtér hovatartozásának a kérdése. A bizottsági vita alapvetően ezt a kérdéskört érintette.
Ebből adódik, hogy a törvény normaszövege értelmében az akkor érvényes közigazgatási határok szerint a XVIII. kerülethez, a törvény melléklete szerint pedig a XVII. kerülethez tartozik a repülőtér. Ezt az ellentmondást egyértelműen fel kell oldani.
A bizottsági vitában megszólalt mind a két kerület - a XVII. és a XVIII. kerület - polgármestere, akik a tartalmi érveket is megemlítették, ugyanakkor egyikük sem vitatta a hiba létét és kiküszöbölésének a fontosságát. Ezért a bizottság úgy látta, hogy a törvényjavaslatra szükség van, hisz' egy hibát kell kijavítani a szabályozás elvei megfelelőek, hiszen a hiba kijavítására egy megoldást ad - ezen a megoldáson és a formáján nyilván lehet vitatkozni -, ezért a bizottság, ismétlem, 17 igen szavazattal és 2 tartózkodással úgy döntött, hogy a törvényjavaslatot általános vitára ajánlja és alkalmasnak találja.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit