DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedje meg a képviselő asszony - hiszen az azonnali kérdésében a kormánytól kérdezi, hogy mit tesz azért, hogy ez a tényleg rendkívül nagy pollentartalommal rendelkező gyomnövény irtásra kerüljön -, nem csak és kizárólag a KTM, hanem valamennyiünk tevékenységéről beszélnék, hiszen ebben eléggé megosztott a feladat.
Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a gyomnövények nagy többsége nem tartozik a védett növényfajok közé, ezért természetvédelmi szempontból is fontos dolog, hogy ez irtásra kerüljön.
A megbetegedések nyilvántartása, monitorozása a népegészségügy feladata. Hozzátenném azt is, hogy hatósági eszközökkel, a területtulajdonosok irtásra kötelezésére ez ügyben ők rendelkeznek.
A veszélyes gyomnövények irtására vonatkozóan viszont az FM rendelkezik intézményi háttérrel, és akkor még nem beszéltünk az önkormányzatokról. Hiszen az önkormányzatoknak rendkívül nagy felelősségük van, különösen a saját területükön történő irtás tekintetében. Ez ügyben az önkormányzatok tesznek is elég sok erőfeszítést, hiszen saját rendeletet is alkotnak ezek irtására.
Természetesen megkérdezhető az - gondolom, képviselő asszony is megtette -, hogy mit tesz ezen túl a kormány. Hiszen mindannyian tudjuk - és ez ma már napirend előtt is elhangzott -, hogy csak és kizárólag együttes összefogással járhatunk e probléma végére - civil szervezetek, lakóközösségek, magánszemélyek, önkormányzatok és természetesen a kormányzat.
A népjóléti tárca 10 millió forintot biztosít ez évben parlagfűirtásra. Négy miniszter összefogásában ez év tavaszán már sor került egy felhívásra, hiszen azt gondolom, hogy a tudatformálás is rendkívül fontos kérdés ezen a területen. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit