DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Őszinte örömömre szolgál, habár egy miniszterváltással összefüggésben, de olyan hangnemben folyik itt egy polémia az agrárkérdésekről, amit ez a kérdés megérdemel.
Akkor, amikor nemzeti agrárprogramról, agrártörvényről beszélünk, akkor az feltételez egy, az ügyeket megértő felülemelkedettséget, hiszen a nemzeti agrárprogram olyan nemzeti konszenzuson kell hogy alapuljon, amiben a politika – s nem feltétlenül az egyes pártok egymás közti konszenzusa –, valamint az érdekeltek megegyezése van jelen. Ez képes ezt a kérdést kiemelni abból a túlpolitizáltságából, amiben eleddig benne volt. Szükséges a nemzeti agrárprogram azért is, hogy legyen egy nemzeti minimumunk, ha úgy tetszik, az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz.
Sokan állítják, hogy csak legyengített agrárgazdasággal lehet az Európai Unióhoz csatlakozni. Állítom – és egyre inkább terjed ez a felismerés –, hogy az Európai Unióhoz csatlakozás akkor kerül veszélybe, hogyha a csatlakozás a működőképességet – már az EU-működőképességét – veszélyezteti. Egy gyenge agrártermeléssel rendelkező Magyarország veszélyezteti az Európai Unió működőképességét, egy jól működő agrárgazdasággal csak kívánatos partnerei lehetünk az Európai Uniónak.
Úgy gondolom, hogy az idei költségvetési törvény szavazásakor a kormánypárti és ellenzéki képviselők sokasága felülemelkedett már sok eddigi, megrögzött rossz szokásán. Bízom benne, hogy év mint év, és erre lesz alkalmas az agrártörvény, illetőleg a nemzeti agrárprogram, hogy az év mint év megismétlődő költségvetési vitán nem válik a továbbiakban kérdésessé, hogy 1994-ben 37, hogy 1997-re 101 milliárd, hanem mindenki számára ez egy olyan befektetésként fog megjelenni, amelyik biztos, hogy meg fogja hozni a tőle várt eredményt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit