DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 1996., úgy látszik, az évfordulók éve. De most, az esztendő végén föl kell tennünk a kérdést, vajon méltó módon ünnepeltük-e meg évfordulóinkat?
Az 1100 esztendő és az 1956 óta eltelt 40 év mellett az idén arról is megemlékezhettünk, hogy a nemcsak bennünket, magyarokat, de egész Közép-Európát súlyos következményekkel súlytó trianoni békeszerződést egy esetben, a lehető legdemokratikusabb módon, nemzetközi ellenőrzés mellett lefolytatott népszavazás útján sikerült módosítani.
Örülök, hogy a tegnapi ülésnapon Kertész Zoltán képviselőtársunk fölidézte ennek a soproni népszavazásnak az emlékét és a most indokolt megemlékezéseket. Sajnos, én személyesen nem tudtam ezen részt venni, mert a makóiak meghívására részt vettem egy emlékezésen, ahol Antall József haláláról emlékeztünk meg, és arról a 3 évvel ezelőtti napról, eseményről, amikor itt a Kossuth téren az egész ország népe, százezrek búcsúztak az elhunyt miniszterelnöktől. Az is egyfajta népszavazásnak tekinthető.
A soproni népszavazás eredményét pontosan 75 évvel ezelőtt, december 17-én hirdették ki. Akkor nemcsak a város, de az egész ország ünnepelte az egyébként többségében németajkú terület döntését, azt, hogy 1000 év közös múlt után a közös jövőt vállalta, ahogy egy korabeli újság fogalmazta, úgy döntött, hogy magyarok maradunk.
Erről megemlékeztek méltó módon a soproniak, és örülök, hogy pártom, a Néppárt is részt vehetett ezekben a megemlékezésekben.
Szomorúan kell azonban megállapítanom, hogy a Magyar Köztársaság kormánya semmilyen formában nem képviseltette magát az évfordulós megemlékezéseken. A köztársasági elnök, aki annyi társadalmi eseményt tüntet ki megjelenésével, nem fogadta el az 1922. 29. törvénycikk alapján "leghűségesebb város" – Civitas Fidelissima – címet viselő Sopron meghívását, csak egy sajátos fogalmazásokat tartalmazó levelet küldött. Sajnálom, hogy a Ház elnöksége sem képviseltette magát, pedig nemrég a Ház tisztelt elnöke egy soproni nyugdíjasház alapkövét maga rakta le.
Ezek után talán nem is meglepő, hogy az országos televízióban sem szerepelt az esemény. Azaz, talán mégis. December 14-én adták le a Burgenland, az egykori Nyugat-Magyarország tartományfőnökével, Karl Stixszel készült interjút. Mint ismeretes, Stix tartományfőnök ellenzi hazánk felvételét az Európai Unióba, és az interjúban hangot is adott ennek.
Tisztelt Ház! Van összehasonlítási alapunk, hiszen Karintia osztrák tartomány déli része és maga Klagenfurt városa ugyancsak népszavazás lévén döntötte el 1920-ban, hogy Ausztriához, és nem az akkor létrehozott szerb-horvát-szlovén királysághoz fog tartozni. Tavaly a teljes osztrák kormány részt vett a több napon át tartó ünnepségeken.
Tisztelt Ház! Nem tudom, mi a magyarázata a kormány mostani magatartásának.
(9.30)
A hűség, a nehéz történelmünkben kikovácsolódott összetartozás tudata olyan érték, ami pártok és rendszerek fölött áll. Jelenlegi sanyarú közállapotainkban – a Néppárt véleménye szerint – meg kell ragadnunk minden alkalmat, ami morális támaszt, erőt adhat hazánk sorsának jobbra fordítását remélő népünknek. Köszönöm figyelmüket. (Általános taps a teremben.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit