DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint a felszólalásom címéből is kiderült, az Országgyűlés, az Országgyűlés által létrehozott vizsgálóbizottság tekintélyének megőrzése érdekében és mindenekelőtt az üggyel kapcsolatban megrágalmazott és alaptalanul hírbe hozott képviselőtársaim és politikustársaim védelmében kívánok szólni.
Mint ismeretes, az ÁPV Rt. korrupciógyanús ügyeit vizsgáló bizottság múlt csütörtöki ülésén meghallgatta a XV. Kerületi Önkormányzat volt jogászát, Pallagi Györgyöt, akiről a bizottság nyilvános ülésén is kiderült, hogy nem éppen gyengéd érzelmek kötik a Szabad Demokraták Szövetségéhez, a pártnak alapító tagja volt ugyan, de a koalíciókötéskor kilépett a pártból, ami persze szíve joga az illetőnek, de hát egy valamirevaló bírósági tárgyaláson a tanútól először azt kérdezik meg, hogy perben, haragban áll-e azzal, aki a perben szerepel.
Pallagi Györgyről kiderült, hogy kifejezetten haragszik Pető Ivánra is és Demszky Gáborra is. A többórás meghallgatáson több zavaros körülmény és érdekes állítás fogalmazódott meg, így például, hogy ez az állítólagos találkozó, amin a vezető SZDSZ-es politikusok és az ÁPV Rt.-botrányba belekeveredett személyek jelen voltak 1993-ban.
Ez a találkozó azzal kezdődött '93 márciusában, hogy közölték a résztvevőkkel, hogy '94-ben majd az SZDSZ meg fogja nyerni a választásokat, és ez akkor, amikor az SZDSZ hat százalékon állt, senkiben nem keltett gyanút.
Ezt követően az előadásban kiderült, hogy előbukkant egy ál-Tocsik Márta, akit az különböztet meg az igazi Tocsik Mártától, hogy míg az ál-Tocsik Mártának erőteljes a kézfogása, addig az "igazi" Tocsik Mártának lágy a kézfogása.
(9.40)
Kiderült az is, hogy Tocsik Márta és mások is az MDF beugratóemberei voltak, valahogy előkerült a Fidesz is, de ez már, azt hiszem, mindenki számára követhetetlen volt. Az egész előadásból, az egész meghallgatásból kiderült, hogy Pallagi Györgynek semmifajta bizonyítéka nincsen az állításainak az alátámasztására, a történet zavaros, azt kell mondanom, hogy hazug állításokra épült.
Ugyanakkor ennek a történetnek volt előzménye is. Hiszen ugyanezek az állítások, amelyeket itt Pallagi György megismételt a bizottság előtt, már két hónappal ezelőtt, október 18-án a Magyar Nemzetben megjelentek, "Már 1992-ben találkoztak az ingatlanügy szereplői" címmel. A cikk azt írja, hogy "kerületi SZDSZ-körökből származó, megbízható információk szerint". Elhangzottak ezek az állítások, másnap, október 19-én mind a Magyar Nemzetben, mind a Népszabadságban megjelentek a cáfolatok is.
A hírből nem lett esemény, csak akkor, amikor a vizsgálóbizottsághoz november végén Pallagi György eljuttatta levelét, amely levelet a bizottság gyanúsnak talált, ezért titkosított is. Gyanúsnak, megbízhatatlannak, hazugnak, hazugság gyanújának megállapítása alapján.
A probléma pusztán az, hogy a levélnek azok a részei, amelyek arra utaltak, hogy a levélben foglaltak hazugságok, azok titokban maradtak, csak az állítás került a nyilvánosság elé, hogy Pető Iván, Demszky Gábor, más vezető SZDSZ-esek és az ügybe keveredettek '93 márciusában már találkoztak. Vagyis a cáfolható körülményekre nem lehetett a nyilvánosság előtt reagálni, ezzel szemben az összes hírközlőeszköz, a Magyar Rádió és az írott sajtó is több ízben megismételte ezt a valótlan állítást, magyar állampolgárok százezrei vagy milliói hallották napokon keresztül azt, hogy a vizsgálóbizottságon van egy titkos levél, ami ezt és ezt tartalmazza, és a rágalmat ismételték, miközben a megrágalmazottaknak semmilyen módja nem volt ezzel szemben védekezni. A 22-es csapdájában szerepel ez a történet, amikor be kell a főhősnek bizonyítani, hogy mikor nem mondta azt, amit nem mondott, és ez számára megoldhatatlan feladat – az itt érintettek sem tudták azt állítani, hogy mikor nem vettek részt találkozón.
Megjegyzem, hogy a bizottság korábbi ülésein Homoki képviselő úr – éppen a Magyar Nemzet-cikkre hivatkozva – az ott érintetteket kivétel nélkül megkérdezte, hogy volt-e ilyen találkozó, és ők kivétel nélkül cáfolták, hogy valaha ilyen találkozó létrejött volna.
Tisztelt Ház! Ezzel csak arra szeretnék rámutatni, hogy amikor a hír önmagában megjelent, ezt senki nem vette észre, amikor a bizottság munkájához kapcsolódóan kiszivárogtatásként megjelent, akkor hetekig állt ez a rágalom, hetekig sulykolódott bele a közvéleménybe a rágalmazó állítás.
Természetesen a mostani helyzetben (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), – elnök úr, egy mondattal szeretném befejezni – már nem orvosolható a hazug állítás, akik kabátlopási ügybe kerültek, nem tudják magukat megfelelően védeni. De úgy gondoljuk, hogy elvárható az, hogy a bizottság és a bizottság munkájáért felelős elnök is – jóhiszeműségét bizonyítandó – a nyilvánosság előtt jelentse ki, hogy sajnálatosnak tartja, hogy a bizottság munkájával kapcsolatban ártatlanul megrágalmaztattak képviselők, politikusok, vezető politikusok.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ma vezető SZDSZ-esekkel, holnap bármelyikünkkel (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) ez előfordulhat, bármelyik frakcióval, hiszen olyan emberek, akik a pártokat gyűlölik, nagy számban vannak. Bármikor vannak olyan emberek, akik a zavaros eszméiket vagy tébolyult elméjük kitalálmányait nyilvánosságra böföghetik, és ezzel szemben mindenki védtelen. Kérem, akadályozzuk ezt meg közösen! (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit