DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az azonnali kérdés eredeti címére úgy válaszolhatnék, hogy: bár lehet, hogy ennek a kormánynak nagyon sok lehetősége van, de azért olyan lehetősége, hogy Magyarországot, mint közép-európai országot Délkelet-Európába helyezze át, egészen biztosan nincs. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.) Ezzel kicsit túlértékelte a lehetőségeinket.
Ami a kezdeményezést illeti, annak valóban az a neve, hogy Délkelet-európai kezdeményezés. A Kezdeményezés előtörténetéhez tartozik, amiről bizonyára képviselő úr is tud, hogy az amerikai kormányzat, és ezen belül Clinton elnök, két ízben is levélben fordult a magyar vezetéshez, személyesen Horn Gyula miniszterelnök úrhoz, és kérte ebben Magyarország részvételét, két nagyon fontos feltétellel. Az egyikben jelezte azt, hogy Magyarországot a stabilitás exportőrének tekintik, tehát érdekeltek abban, hogy Magyarország, amely nem a térség része, hanem a térséggel szomszédos, stabil közép-európai ország, a stabilitást exportálja, másfelől pedig kijelentette, hogy Magyarországot semmilyen körülmények között sem tekintik a Balkán, illetve a délkelet-európai régió részeként; ne tartsunk attól, hogy ennek következtében bekövetkezik, és ne tartsunk attól, hogy ez a NATO-csatlakozási törekvéseinkre hátrányos lesz.
Ami a magyar kormány álláspontját illeti, megvizsgáltuk, hogy mire irányul a kezdeményezés. A kezdeményezés alapvetően infrastrukturális, gazdasági, kereskedelmi és környezetvédelmi programok megvalósítására irányul, olyan programokra, amelyben a magyar részvételnek akkor is van értelme, ha mi a térségnek nem vagyunk részesei, de a térséggel nekünk élő, közvetlen kapcsolataink vannak. Természetesen, a térség stabilitása is egy alapvető magyar érdek, és azt is szeretném elmondani, hogy itt tulajdonképpen az Egyesült Államok Magyarországhoz mint szövetségeshez fordult azzal, hogy segítsen egy ilyen, térséget stabilizáló programban.
Ami Olaszország és Ausztria álláspontját illeti, ők jóindulatúan figyelik a (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) kezdeményezést, konkrétan még nem kapcsolódtak be, de nem zárják ki, hogy egyes programokban részt vesznek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártiak oldalán.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit