DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésem arra vonatkozik, hogy 1996. december 5-én és 6-án Genfben nemcsak Mikulás nap volt, hanem sor került a Délkelet-európai Együttműködési Kezdeményezés, egy rövidítéssel – egy új rövidítést kell megszoknunk – SECI-nek az alakuló ülésére, és ezen a Magyar Köztársaságot Somogyi Ferenc, az euro-atlanti integrációért felelős külügyi államtitkár képviselte.
Ennek a szervezetnek a létrehozását az amerikai külügyminisztérium kezdeményezte. Korábbiakban arról volt szó, hogy nemcsak a Magyarországtól délre és délkeletre eső országok – tulajdonképpen balkáni országok – kerülnek bele ebbe a szervezetbe és tanácskozásba, hanem bevonandónak látszott Olaszország és Ausztria is.
Úgy tudom, hogy államtitkár úr is, valamint a külügyminiszter úr is úgy nyilatkozott, hogy számolnak azzal, hogy Olaszország és Ausztria részt vesz ebben a folyamatban. Azonban az történt, hogy az olaszok és az osztrákok visszautasították a részvételt, a horvátok és szlovének pedig nem írták alá a szándéknyilatkozatot. Ennek következtében lehetett tudni, hogy a SECI legészaknyugatabbra fekvő résztvevője Magyarország lesz.
Ennek következtében úgy érzem, hogy igen rossz üzenete volt annak, hogy részt vettünk ily módon egy balkáni együttműködés keretében, hiszen egy olyan térséggel köt ez össze minket, amely nem a stabilitásáról híres. A balkáni problémák, azt hiszem, éppúgy távol vannak tőlünk – és erre törekedtünk az elmúlt években, hogy távol is maradjanak –, mint ahogy távol vannak Olaszországtól és Ausztriától.
Amellett az is nyilvánvaló, hogy az Európai Unió sem támogatja ezt a szervezetet, mivel arról az amerikaiak sem a britekkel, sem a franciákkal, sem a németekkel nem tárgyaltak, és a fontosabb európai államok ebből kimaradni látszanak.
Kérdésem tehát az, hogy megint az a kérdés merül fel, hogyan képviseli a Külügyminisztérium az ország reális érdekeit. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit