BURGONYALEPÉNYEK

Full text search

BURGONYALEPÉNYEK
Az újabb nyersanyag felhasználásával készült sütemények a hétköznapi tésztaételek választékát bővítették. Szerepük a korábbi főtt és sült tészták mellett jelentéktelenebb maradt.
Míg a főtt krumplival gyúrt pogácsa mindenfelé szokásos volt, hasonló tésztából nagyobb lepényeket északkeleten sütöttek (laska, lepcsánka). A bukovinai székelyek nyersen reszelt burgonyából kovászolt lepényt készítettek, amit kemencében káposztalevélen sütöttek. Kenyérként ették, leppalacsinta volt a neve.
Két tájegységben, az ÉNy-Dunántúlon és az Észak-Tisztántúlon gyakoribb a nyersen reszelt burgonya, liszt, só, esetleg még aludttej és töpörtyű keverékéből tepsiben, vékony rétegben sütött lepény. Elnevezése nyugaton igen változatos (beré, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé, krumpliprósza), míg keleten feltűnően egységes (lepcsánka).

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit