A Királyhágón túl.

Full text search

A Királyhágón túl.
A Királyhágón túl az újoncz-összeirás legtöbb helyen nagy bajjal járt. A nép föl van bujtogatva, mint ezt több helyen maga megvallotta. Egy oláh polgártárs igy nyilatkozott: „Uram, minket bujtogatnak, minket ellenetek uszítanak, s mikor mi azon hitünkben, hogy kötelességünket teljesitjük, föllépünk ellenetek, ugyanazon hatalom fegyvert ragad, s a tudatlan, nyomorult népet lemészároltatja.” Egy másik pedig az általunk is említett aranyos-lónai esetre vonatkozva mondá: „Urak azok, kiknek lelke a lónai vérért isten előtt számolni fog.” A régeniek az oda bejáró falusiakat azzal bujtogatták, hogy ő fölségének katona nem kell, hogy az urak a király ellen folytatnak háborút stb.”
Annál jobban esett az Ellenőrben olvashatnunk, hogy a marosszéki székelység harczra kész, s ott az összeírás szerencsésen ment át. Udvarhely-, Három- és Csikszék hasonlókép van lelkesülve. 80–90 fegyverfogható székely van még honunkban.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit