Szerémből.

Full text search

Szerémből.
Szerémből a pécsi ujság tudósit, hogy Mayerhoffer consul néhány osztrák tiszttel és orosz meghatalmazottal folyvást agitál, s bujtogatásának már is azon gyümölcse van, hogy sem Austriáról sem Magyarországról többé nincs szó, hanem arról suttognak, miszerint a magyar korona osztrák segítséggel megsemmisittetvén, Budán a byzanti császári korona valamelly bátor magyarhódító fejére fog tétetni, melly egy szláv hatalmasság alapjául fog szolgálni. Mayerhoffer – így ír a nevezett lap – Zsófia főherczegnének párthíve, Kara Gyorgyevich herczegnek, a herczegasszony dús magánpénztárából 5 millio ftot ajánlott, ha a magyarok ellen 20,000 főnyi sereget küld. Ha Kara Gyorgyevich és Vuchich belegyeznének is az alkuba, bizonyosan akadályul fog szolgálni Petronievich, a népszerű derb diplomata.
Legközelebb 60 szerb és mintegy 400 pétervári határőr vonúlt Illokba. Vezérök egy félig osztrák, félig szerb öltözetű őrnagy, odaérkeztekkor azonnal elviselhetlen terheket rótt a lakosokra. Másnap a nemzetőrségnek ki kellett állani, s osztrák és szerb zászló tüzetvén ki, említett őrnagy egy beszédet tartott.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit