Ellenkirályok.

Full text search

Ellenkirályok.
III. Endre, az utolsó Árpádfi halálával, teljes mértékben kitört a trónvillongás. A pápai udvar az Anjouk jogai mellett csinált hangulatot. Az ország közvéleménye megoszlott. Az urak egy része Anjou-párti volt. Ezek, élükön az esztergomi érsekkel, már III. Endre uralkodásának utolsó éveiben léptek fel s magának III. Endrének jogait is kétségbe vonták. A másik rész, melyet János, kalocsai érsek vezetett s melyhez csaknem az összes püspökök tartoztak, Venczel cseh király körül csoportosult. Nyitravármegye, bizonyára a Huntpázmán nemzetségből származott kalocsai érsek befolyása következtében, az utóbbi párthoz csatlakozott. Itt találjuk a felvidék hatalmas urait is: Demeter, zólyomi ispánt, a Kachichokat, az összes hatalmaskodó urakat, élükön a trencsényi zsarnokkal; Csák Mátéval. A cseh király, hogy őt fia pártjára lekösse, neki adományozta mindazon birtokokat, a melyeket időközben Máté úr szerzett, bármily módon jutott is hozzá. Azonkívül neki adta Trencsén várát és a vármegyét, őt tette úrrá Nyitravármegyében s óriási terjedelmet öltöt birtokaihoz csatolta a bajmóczi uradalmat. Ily módon tehát Csák Máté, a Kárpátoktól egész le a Dunáig, a Morvától csaknem a Garamig korlátlan ura lőn a felvidéknek s megalkotta saját külön kis birodalmát, melyet a néphagyomány elvétve még ma is, maga a magyar törvényhozás hosszú ideig Mátyus földének nevezett.
Miután Gergely, esztergomi érsek megkoronázta Róbert-Károlyt, az országnak tényleg két királya volt. Valóság szerint azonban egy sem, mert sereg és vagyon hiányában uralkodni egyik sem birt. A hatalom a főurak kezei között oszlott meg s a két király arra szorítkozott, hogy híveinek birtokokat osztogatott, egelőre jórészt – papiron.
A Lászlóvá lett Venczel cseh herczeg megerősítette a Csák Máté részére atyja által adott adomány-levelet. Róbert Károly pedig ennek ellensúlyozására 561Nyitravármegyét egyik leghívebb emberének, János nevű papnak adományozta, kit nyitrai püspökké szemelt ki s utóbb tényleg azzá is tett.

NYITRAMEGYEI NÉPVISELET Karkócz.
„Magyarország Vármegyéi és Városai”
„Apollo” Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság.
Minden jog fentartva.
Lőger Gusztáv aquarellje.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit